xii. Ecser településrészeinek, dűlőinek régi elnevezései

Ecser utcáinak elnevezése csak a XX. század első felétől vált általánossá. Korábban, az egyes területrészeknek adott nevek alapján különböztették meg az ecseriek a falu részeit. Községünk legrégebbi része a Széchenyi utca és a Grassalkovich tér. Ennek a résznek a neve Gyegyina (Falu) volt. ma is gyakran használják az ecseriek a községközpont megnevezésére a Falu nevet. A Szent Imre utca kereszttől lefelé eső részének neve Tabán volt, a kereszt fölötti részt pedig Szalaskának hívták. Ennek közepe tájékán volt a Kántorkert gyümölcsfás-bokros területe. A Szent Imre utca végén helyezkedett el a község agyagbányája, melynek neve Hlinyík volt.

A Hunyadi utcában a temető melletti területet Iskolakertnek, a Tölgyfa utca környékét Kántorföldnek nevezték. A Petőfi utca és a Steinmetz kapitány utca környékének falusi elnevezése korábban Holdak volt, az Ady Endre utca környéke pedig a Legelő. A Békés-telep csak a mai Andrássy, Jókai és Apponyi utcákat foglalta magában. A később beépült utcák helyén eredetileg a Holdaki Szőlők helyezkedtek el. A Rákóczi utca Budapest felőli része a Kálvária dűlőhöz tartozott. Az Iparterület korábbi elnevezése TSZ-tanya volt.

A külterületi dűlők a máig megőrizték korábbi nevüket, az egyetlen változás talán csak annyi, hogy napjainkban néhány dűlő eredeti szlovák nevének magyar megfelelőjét használjuk.

Keleti irányban található dűlők:
- Figura
- Dolinka (Kántorföld)

Nyugat felé eső dűlők:
- Hatosok (Hatos-Lapos)
- Kiserdő
- Kamenyica
- Ribnyik
- Majorsági dűlő

Ecser északi részén elhelyezkedő dűlő:
- Háj
- Do Hori Koncom
- Szalaska
- Kis-Cvik
- Nagy-Cvik
- Öregszőlő (Sztará Vinyica)
- Kálvária
- Sztraskaba

Déli irányban fekvő dűlők:
- Svábszko
- Juhállás
- Prosznyiszka
- Legelő
- Konopnyica (Kenderes)
- Jahodárnya (Epres)
- Tói földek (Tóvak)
- Lucska (Nagyrét)
- Paptanya
- Jegyzőtanya
- Gyömrői úti dűlő

Tartalomjegyzék: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV, XVI, XVII, XVIII

honlapkészítés: dupai