x. Sporttörténet

Az ecseri sportkör alapításának terve már 1917-ben megszületett. Az akkori sportbarátok Ecseri Munkás Testedző Kör néven akartak sportkört alakítani, a belügyminiszter azonban nem hagyta jóvá az alapító okiratot, így a tényleges megalakulás még váratott magára. 1920-ban Ecseri SC néven kezdték meg a munkát. A ma nyolcvan éves sportklubnak az első években sok nehéz feladattal kellett megküzdenie. Pálya, felszerelés és pénz nem állt rendelkezésükre. Az egyesület vezetői, tagjai nagyrészt bejáró munkások voltak, s keresetükből az akkori nehéz gazdasági helyzetben még családjuk eltartására is alig futotta. A sportélet beindításához a község nyújtott segítséget.

1925-ben a sportklub elnöksége kérte a képviselő-testületet, hogy ingyen sportpályát jelöljön ki, mert a telkes gazdaság területéért az évi haszonbért már nem tudta fizetni. A képviselő-testület úgy döntött, hogy a bérbeadott községi földek bérleti idejének lejárta után eleget tesz a kérésnek. Ennek alapján az ecseri legeltetési társulat a legelő dimbes-dombos, futóhomokkal borított talaját átadta sportpálya céljára. Ásót, lapátot, talicskát ragadtak a sportbarátok, s fáradozásuk eredményeként elkészült Ecser első sportpályája, mely a mai Jókai utca Andrássy utca felőli végén helyezkedett el, majd nem sokkal később átkerült a mai Bajcsy-Zsilinszky utca - Határ utca által határolt területre.

A sportolók felszerelését a pálya bevételeiből akarták biztosítani, azonban a nehéz inflációs időkben ezt nem sikerült megoldaniuk, így hát liszteszsákokból varrtak maguknak mezt. Az ecseri sportkör tagjai kulturális munkát is végeztek községünkben, hiszen gyakorta megrendezésre kerültek az ecseri sportbálok, melyek napjainkig is népszerűek. Az ötvenes-hatvanas években az ecseri labdarúgócsapat komoly sikereket ért el, hat évig a megyei első osztályban játszott.

1953-ban az ecseri labdarúgó csapat a híres Aranycsapattal mérte össze erejét. A gyömrői sportpályán egy félidőt játszottak a nemzeti válogatottal. 1956-ban döntés született a sportpálya Bajcsy-zsilinszky útról jelenlegi helyére történő áthelyezéséről, a községi tanács segítségével 1962-63-ban került kialakításra mai sportpályánk.

1961-ben Földváry Tibor kezdeményezésére vette fel a kapcsolatot az ecseri sportklub először Pozsony csapatával, majd Nagymagyar (Zlaté Klásy) labdarúgóival. A kezdeti focimeccsek a két község közötti testvértelepülési kapcsolathoz vezettek, melyeket máig ápol mindkét fél. A sportöltöző épülete 1964-70 között épült. Kihasználtsága nem volt megfelelő, így 1973-ban a községi tanács bérbeadta a Politechnika Játékipari Szövetkezetnek. A szövetkezet bővülésekor, 1975-76-ban a sportöltöző az újonnan épült könnyűszerkezetes gyártóüzem része lett. Ennek ellentételezésére a Politechnika vállalta egy új öltöző építését, melynek eredményeképpen 1978-ban készült el a jelenlegi épület. Napjainkban az ecseri labdarúgó csapat nagyrészt körzeti bajnokságokban szerepel.

Tartalomjegyzék: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV, XVI, XVII, XVIII

honlapkészítés: dupai