75 éves az Ecseri Néptáncegyüttes

Az idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját az Ecseri Néptáncegyüttes. A jubileumot a járványhelyzet miatt több kisebb programmal tartják meg. A programsorozat 2020. október 10-én indult a Rábai Miklós Művelődési Házban.

Az eseményen megjelent Paulik Antal, a magyarországi szlovákok parlamenti szószólója, Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Kiss Károly, a Pest megyei Szlovák Önkormányzat elnöke, Dr. Király Katalin, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének vezetője, Egyedné Baránek Ruzsenka, a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöke, Dr. Szabó Zsuzsanna, a Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesületének elnöke, Gál Zsolt, Ecser Nagyközség polgármestere.

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a környékbeli települések képviselői Cinkotáról, Csömörről, Kerepesről, Kistarcsáról, Maglódról.

Az ünnepséget Gál Zsolt polgármester és Aszódi Csaba András, az Ecseri Szlovák Önkormányzat elnöke nyitotta meg.

Az emlékezés kezdetén a XX. század közepét idéző archív felvételeket vetítettek le. Király Katalin rendezésében csaknem két évtizede készült el a „Már a miénk a menyasszony” című film, amelyben 1947-es felvételek is láthatóak.

A táncprodukciók sorát az Ecseri Nyugdíjas Klub Kultúrcsoportja kezdte, akik Pestvidéki szlovák karikázót mutattak be.

Ezután a Rákoskeresztúri Szlovák Asszonykórus és Táncegyüttes következett. Ők Magyarbődi táncokkal kedveskedtek a közönségnek.

Ugyanezen a napon ünnepelte megalakulásának 5. évfordulóját a Zöld koszorú Hagyományőrző Kör Petruska Néptánc-csoportja. Ők mindannyian az ecseri néptáncegyüttes egykori táncosai voltak és 5 évvel ezelőtt határozták el, hogy a sublót mélyéről ismét előveszik ecseri népviseletüket, a fiúk leakasztják a szögről egykori néptáncos csizmájukat, és újult erővel újra színpadra lépnek. Az ünnepre Nógrádi szlovák táncokkal készültek.

Az ünnepség keretében első alkalommal adták át „Cserfalevél” hagyományőrző díjat. Az Ecseri Szlovák Önkormányzat 2017-ben alapította a díjat, mely olyan személyeknek adományozható, akik kimagasló tevékenységet fejtettek ki az ecseri szlovák hagyományok ápolása terén, elődeinktől örökölt kultúránk gondozásáért sokat tettek.

Az alapító határozat alapján a díj évente egyszer adható át valamely jeles alkalomhoz kötve, nagy nyilvánosság előtt.

A díjat 2020-ban Dinnyés Sándorné és Barta Zoltán kapta.

Dinnyés Sándorné Novotni Anna – Pancsi néni - 1933-ban született Ecseren, azóta itt él és közösségünk lelkes tagjaként dolgozik az ecseriekért, munkálkodik az ecseri hagyományok megőrzésén és továbbadásán.
Fiatal korától szívesen táncolta a falu néptáncait, öltötte magára az ecseri népviseletet. Tagja volt az ecseri néptánccsoportnak és a nyugdíjas klub kultúrcsoportjának is.
Még a hagyományőrző kör és az Ecseri Szlovák Önkormányzat megalakulása előtt egyik szervezője lett hagyományos népviseletes báljainknak az általa vezetett közalapítvány keretein belül.
Alapító tagja volt az Ecseri Zöldkoszorú Hagyományőrző Körnek, melynek munkájában folyamatosan részt vett.
A Szlovák Önkormányzat és a Hagyományőrző kör által készíttetett temetői harangot annak első felcsendülése óta Pancsi néni működteti önzetlen lelkesedéssel. Egészségi állapota miatt ma már egyre nehezebben mozog, de részéről a harangszó elmaradhatatlan, akármennyire hosszú időbe is telik már, míg eljut a harangtoronyig. A harang megszólaltatásán túl annak javítását, adminisztrációját is nagy precizitással intézi.
Évtizedek óta gondot fordít az ecseri temető jeles sírjainak gondozására is. Tanítóink, óvónőink, papjaink, katonáink és az öregtemetői sírkert fejfáinak ápolásában folyamatosan segítséget nyújt.

Barta Zoltán több mint negyed évszázada dolgozik folyamatosan településünk jegyzőjeként. Itt töltött esztendői alatt nem csak precizitásával és a törvényesség maradéktalan betartásával járult hozzá Ecser fejlődéséhez, hanem emberi és társadalmi kapcsolatai építésével öntudatos lokálpatriótává vált, aki folyamatosan Ecser jó hírnevének és az ecseri hagyományoknak öregbítésén dolgozik. Segítséget nyújtott az Ecseri Zöld koszorú Hagyományőrző kör megalakulásához, annak munkájában alapító egyesületi tagként folyamatosan részt vesz.
Ecseren alapított családot, így községünk oktatási intézményeibe, mint szülő is betekinthet. Munkájával segíti azok fejlődését, sikeres aktivitását.
Az Ecseri Szlovák Önkormányzat törvényességi felügyeletének kifogástalan ellátása mellett a polgármesteri hivatal vezetőjeként minden lehetséges segítséget megad a nemzetiségi önkormányzat zökkenőmentes működéséhez. Támogató munkájával jelentősen megkönnyíti a szlovák önkormányzat vezetésének feladatait.
Az ecseri hagyományőrzés támogatásáért és településünkért tett munkásságáért vehette át a díjat.

A kitüntetések átadása után ismét régi filmeket vetítettek le a Magyar Állami Népi Együttes Ecseri lakodalmasából és az Ecseri lakodalmas című rövid filmből láthattak jeleneteket a nézők.

Ezután következtek maguk az ünnepeltek, vagyis a Zeleny Néptánccsoport. Egyik legkedvesebb táncukkal, a Békési szlovák táncokkal léptek fel, amely csaknem két évtizedig volt műsorukon.

A Nagytarcsai vendégeink Pestvidéki szlovák táncokat mutattak be nagy sikerrel.

A műsort természetesen az Ecseri lakodalmas zárta, hiszen az Ecseri Néptáncegyüttes 75 éves jubileumát nem lehetett volna megünnepelni a világhírűvé vált ecseri lakodalmas nélkül.
Ecser leghíresebb néphagyományát feldolgozó eredeti szlovák nyelvű koreográfia kiemelkedő ünnepi alkalmakkor kerül színpadra. Ez az a tánc, amelynek lépéseit minden ecseri néptáncos ismer és büszkén táncol. Az elmúlt évtizedek alatt az ecseriek önazonosság tudatát jelentősen meghatározó alkotás a település kulturális életének esszenciája lett.
A produkciót Jobbágy Bálint és zenekara kísérte.

A rendezvényen meghívott vendégeink köszöntötték a néptáncegyüttest, további sikereket kívánva nekik.

A tervek szerint a programsorozat novemberben folytatódik, ahol az Ecseri Hagyományőrző Kör tagsága ünnepel majd együtt.


(2020. október 13.)


Az ünnepi torta

Az Ecseri Nyugdíjas KlubAz Ecseri lakodalmas


Hollerné Racskó Erzsébet


Paulik Antal
Barta Zoltán és Aszódi Csaba

A Petruska Csoport


Sosovicza Jánosné köszönti Dinnyés Sándornét
honlapkészítés: dupai