Író - olvasó talákozót rendeztek a Művelődési Házban

Fotós? Író? Gyógypedagógus? Telegdi Ágnes életében mindhárom mánia jelen van - gyógypedagógusként végzett, de már a főiskola előtt fotózott. Eleinte csak a madáretetőhöz odacsalogatott madarak "portréit" örökítette meg, aztán egyre több, egyre színesebb természetfotóval gazdagodott a gyűjteménye. Ezekből is mutatott jó párat a szerda esti beszélgetésen. Kedvencei a madarak, de "Ó azok a csodálatos állatok" című sorozatának összes főhőséről sokat tud mesélni. Hogy ki a célközönsége? A gyerekekkel - partnerként kommunikál, oda-vissza imádják egymást. Az idősek bölcsességének tiszteletét - a szép korosztály is érzi, Bálint Györggyel (Bálint gazda) közösen készített könyve, a "Csodálatos állatok - Varázslatos növények" a kertészkedés szerelmeseinek kötelező olvasmánya lett. A célcsoport harmadik része, a középkorúak serege pedig - a Telegdi Ágnessel való találkozás után vagy a gyerekkori élményeit éli újra, vagy elillan az idős kor gondjaitól való félelme.

Az október 7-i író-olvasó találkozóról olvassák el Szever Pál Művelődési Ház igazgató írását:

"Bevallom, kicsit kelletlenül készültem az Ecseri Rábai Miklós Művelődési Ház Irodalmi körének szerda esti rendezvényére – hiszen a járvány híre még a művelődési ház rendszeres látogatóit is elriasztotta, az elmúlt napokban egyre kevesebben nyitottak be hozzánk, az itt táncoló, jógázó, zumbázó csoportok egyre foghíjasabbak lettek. Ugyan mire számíthatok egy szürke, esős hétköznap este, folyamatosan zsugorodó közönséggel, egy hivatalosan kiközvetített előadótól, nem sok reményt fűztem a sikerhez, ez az igazság. De a szerda esti találkozót már leszerveztük, a Pest Megyei Könyvtárral hónapokkal korábban leegyeztettem, hogy erre a napra meghívjuk egy kötetlen csevegésre Telegdi Ágnest.

Az írónőt először egy gyógypedagógus barátom ajánlotta, ő személyesen is ismeri, azt mondta, idézem: „…remek előadó, színészi képességekkel, szinte mesélve oktat és magyaráz, egy élmény őt hallgatni és nézni…”. Ezek után elolvastam néhány róla szóló cikket, sőt, egy-két könyvét is fellapoztam – nagyon tetszett, amit láttam, olvastam tőle/róla. Pedig ezek nem felnőtteknek, de nem is kifejezetten gyerekeknek írt könyvek, inkább mindenki számára érdekes, a természet szeretetéről szóló, családias hangulatú leírások, rajzok, mesék, valós és néha álomszerű történetek, gyönyörű képekkel, fotókkal. Azt éreztem, amiről mára megbizonyosodtam: nem tudom eldönteni, melyik szenvedélye hajtja jobban: a tanítás, az írás, vagy a fotózás. Most, hogy túl vagyunk a vele való találkozáson, már tudom, hogy ezen kívül ott lobog még benne a történelem, a néprajz, a művészetek szeretete is – és mindezt tökéletes harmóniában képes átadni a közönségének.

Engedjétek meg, hogy zenei hasonlattal éljek – imádom a crossover-t, azt a zenei irányzatot, amely átmenetet talál a műfajok között, nincsenek egyértelmű határai. Nekem ilyen Tony Bennett, Andrea Bocelli, Tomita vagy a hazaiak közül a Cimbaliband, Illényi Katica. Megragad, ahogy ezek az előadók kilépnek a műfaji határok mögül, és mindezt meglepően szórakoztató módon, tényleg – meglepve a közönséget művelik.

Ilyen volt szerda este, a csöppnyi művházas közönség előtt Telegdi Ágnes, aki tulajdonképpen egy naptárt lapozott végig: a nyár végétől a szilveszterig tartó időszak madarairól készített csodaszép fotói peregtek a vetítővásznon, miközben ő a régi idők évszakhoz illő szokásairól, kultúrájáról, irodalmáról mesélt. Színesen, viccesen, annyi tudással és tapasztalattal, mintha ő maga mindezen idők és emlékek tanúja lett volna.

Nem tagadom, órákig tudtam volna még hallgatni, pedig én a mozgalmas, dinamikus színházat szeretem. De ez az előadás megérintett, megfogott, kíváncsivá tett. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam ezt megmutatni nagyobb közönségnek; sokkal több gyereknek, a szüleiknek és a nagyszüleiknek. Határozott célcsoport nélküli, de rendkívüli rutinnal és empátiával átszőtt előadás volt.

Minden szakmabeli (művelődési intézményben dolgozó), minden irodalom-kedvelő, minden egyes természetszerető gyerekes szülő figyelmébe ajánlom, keressék Telegdi Ágnest. Nagy élmény lesz, ha sikerül vele találkozni.

Ágnes, nagyon köszönöm!

Az Ecseri Rábai Miklós Művelődési Ház szerény közönsége nevében

Szever Pál"


(2020. október 10.)


honlapkészítés: dupai