Jön a fűtési szezon - előzzük meg a bajt!

A fűtési szezon küszöbén vagyunk, az éjszakák egyre hidegebbek. Akinek egyedi fűtése van, a gazdaságos és biztonságos használat érdekében a fűtés bekapcsolása előtt célszerű megvizsgáltatnia a kéményeket, kályhákat és kazánokat.

Miért van szükség kéményellenőrzésre? A háztartások komfortjához hozzátartozik a megfelelő hőmérséklet és a melegvíz-használat is. Az ezt szolgáló épületgépészeti berendezések használata (kémény, összekötőelem, tüzelőberendezés) bizonyos kockázatokat rejt magában. A háztartási tüzelőberendezések és a hozzájuk kapcsolódó égéstermék-elvezető berendezések (kémények) használatából fakadó veszélyeket jelentősen csökkenti a rendszeres, időközönként végzett ellenőrzés.

Kinek és milyen esetben ingyenes a kéményellenőrzés?
Bizonyos ingatlanok esetében 2016. július 01-jétől díjmentes a kéményellenőrzés. Családi ház esetében ingyenes a kéményellenőrzés, ha az alábbi jogszabályi feltételek együttesen teljesülnek:
• Az ingatlan nem társasházi vagy lakásszövetkezeti ingatlan és természetes
személy (magánszemély) tulajdonában van.
• Az ingatlanba nincs gazdálkodó szervezet (beleértve az egyéni vállalkozót)
székhelye, telephelye, fióktelepe bejelentve.
• A kéményellenőrzés a jogszabályban előírt sűrűséggel történik, azaz szilárd tüzelésű kémény esetében évente, gázüzemelésű kémény esetében kétévente.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének szolgáltatási területén egységes ügyfélszolgálati rendszer segíti a lakosság gördülékeny ügyintézését.

A katasztrófavédelem minden kéményseprője végzett szakmunkás, arcképes igazolvánnyal rendelkezik, egységes munkaruhát visel és a munkavégzéshez
biztosított autójuk is jól megkülönböztethető, a katasztrófavédelem feliratai,
színei jól láthatóak rajta. Felszerelésük korszerű és teljes, minden szerszámuk,
mérőműszerük biztosított. Készpénzt nem kezelhetnek és nem fogadhatnak el,
ahol megrendelésre díjköteles munkát végeznek, azt utólag, számlán kell
megfizetni.

Elengedhetetlen, hogy évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét.


Füstérzékelő felszerelése.

Ahhoz, hogy igazán otthon legyen, biztonságban is kell éreznie magát. Ennek a füstérzékelő is része. Tűz esetén szén-monoxid és más mérgező anyagok szabadulnak fel, és fennáll a kockázata annak, hogy magatehetetlenné válik, különösen éjjel, vagy ha nem veszi észre a szagot vagy más jeleket. Ezért érdemes saját maga és családja biztonsága érdekében füstérzékelőt felszerelni. Ezzel időt nyerhet a tűz eloltásához vagy meneküléshez.


Érdemes-e szén-monoxid riasztót felszerelni és használni?

A szén-monoxid olyan gáz, amely éghető anyagok tökéletlen égésekor keletkezik. Ideális esetben, pl. megfelelően működő fűtési rendszer esetén a kéményen keresztül a szabadba áramlik, azonban a fűtési rendszer hibája esetén a helyiségben maradhat. Ezt azért kell elkerülni, mert a szén-monoxid mérgező, fulladást okoz, azonban szabad szemmel nem látható, így egyéb eszközökre van szükség a gáz észrevételéhez. Ezek az eszközök a szén-monoxid érzékelők, melyet érdemes felszerelni az ingatlanban.
Mindenképpen neves, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező gyártó készülékei közül válasszunk.

Otthonunkat akkor tudhatjuk biztonságban a fűtési szezon idején, ha néhány
dologra előzetesen odafigyelünk, hiszen ha megtörténik a baj, az a néhány perc
is hosszú óráknak tűnhet, amíg a tűzoltók kiérkeznek, az elszenvedett károkról
nem is beszélve.


dr. Molnár Zsuzsanna
az Ecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja


Bővebb információk, időpontfoglalás:
kemenysepres.katasztrofavedelem.hu

Telefon: 1818
9.1 menüpont


(2020. október 2.)


honlapkészítés: dupai