Szeptember 14-én kezdődik a parlagfű kaszálásának 5. üteme

A meteorológiai előrejelzések a következő 10 napra sem jósolnak esőt, ezért újabb erőfeszítéseket kell tennünk a parlagfű és más gyomnövények levágására, kaszálására. A pollenkoncentráció a főváros környékén jelenleg is magas, ami az eső hiánya miatt még növekedhet.

A parlagfű kaszálásának következő időszakát 2020. szeptember 14. és 18. közötti időszakra határozták meg a szakemberek.

Kérjük az ingatlanok tulajdonosait és használóit, hogy végezzék el ingatlanuk mentesítését a parlagfűtől és más gyomnövényektől! Ugyanígy járjanak el az ingatlanuk előtti utcaszakaszon is! Még az egyébként megművelt kertekben is felbukkanhat egy-egy parlagfű példány.

Kérjük az ingatlan tulajdonosokat, hogy nem használt házaik udvarát tegyék rendbe! Akik nem Ecseren laknak, jöjjenek ki telkükre, földjükre, és ha szükséges, kaszáljanak, kaszáltassanak!

A kaszálás optimális időpontjának, a megfelelő vágási magasságnak, gyakoriságnak a meghatározása nagyon fontos. A helytelen időben és módon elvégzett művelet fokozott oldalhajtás képződést indukál, ami nagyobb biomassza produkciót és magasabb pollenszámot eredményez, mintha nem került volna kaszálásra. A kaszálás során nem szabad túl alacsonyan, "a talajt mintegy felszántva" kaszálni, mert az a további parlagfű magvak csírázását eredményezheti, és az eredeti növénytakaró parlagfű elnyomó hatását is csökkenti.

Ecseri Polgármesteri Hivatal

(2020. szeptember 12.)

parlagfű tájékoztató.pdf


honlapkészítés: dupai