Kutatás az ingázási és elővárosi vasúthasználati szokásokról

A HÉTFA Elemző Központ a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) megbízásából vizsgálatot készít az ingázási és elővárosi vasúthasználati szokásokról a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia (bvs.hu) elkészítéséhez kapcsolódóan. Céljuk, hogy minél több embert elérjenek, és ezen keresztül pontos képet nyerjenek az ingázók utazási tapasztalatairól és szokásairól, valamint hogy azonosíthassák, milyen fejlesztésekre mutatkozik igény.

A kutatás keretében egy kérdőíves felmérést készítenek, melynek kitöltésére azokat kérik, akik legalább hetente egyszer ingáznak Budapest és egy környékbeli település közt. A kérdőív az alábbi linkre kattintva érhető el:

www.hetfa.hu/ingazas

A kitöltés kb. 15 percet vesz igénybe, a válaszadásra 2020. augusztus 23-ig van lehetőség. Kérjük, mondja el a véleményét az ingázásról, és segítsen a fejlesztésben!


Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója is a kérdőív kitöltésére buzdítja az ingázókat:

"A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) irányításával készül a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia, amelynek legfontosabb célja a vasút versenyképességének és kapacitásának növelése az agglomerációs közlekedésben.

Kíváncsiak vagyunk az érintettek véleményére Tatabányától Hatvanig, Váctól Székesfehérvárig, Esztergomtól Lajosmizséig, Szolnoktól Dunaújvárosig, hogy megtudjuk, mi a legfontosabb ahhoz, hogy jobbá, versenyképesebbé váljon a vasút.

A kérdőívet itt érhetitek el: hetfa.hu/ingazas

A BFK a vasúthasználati szokások felmérésére indította ezt a kutatást, amelynek elvégzésével a HÉTFA Kutatóintézetet bíztuk meg. A vizsgálat célja az ingázók közlekedési szokásainak feltérképezése, az utazási módok (vonat, busz, autó stb.) közötti váltási hajlandóság felmérése, valamint a vasúthasználattal kapcsolatos előnyök és hátrányok azonosítása. A helyszíni, a hévek és vonatok fedélzetén osztott kérdőívek mellett online kérdőív kitöltésére is van lehetőség 2020. augusztus 23-áig.

Mindenki véleményére számítunk, függetlenül attól, hogy ma autóval, busszal és/vagy vonattal, esetleg más módon ingázik, annak érdekében, hogy ezek az adatok és információk is segítsenek a következő évtizedek vasúti fejlesztéseinek alakításában. Célunk, hogy a vasút magas színvonalú szolgáltatást tudjon nyújtani a napi több százezer ingázónak.

A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiát a Miniszterelnökséggel és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint a MÁV csoporttal együttműködésben készítjük.

A stratégia kulcsfontosságú célkitűzése, hogy az agglomerációs települések és a budapesti külső kerületek lakói sűrűbb, magasabb színvonalú és gyorsabb vasúti szolgáltatást kapjanak. Ha ez megvalósul, jelentősen növekedhet a vasutat választók száma, csökken a közút terhelése, a környezet- és klímabarátabb kötöttpályás közlekedés összességében vonzóbbá válhat.

Tudjuk és személyesen én is tudom jól, hogy bár számos új jármű érkezett és érkezik a MÁV-hoz, több elővárosi vasútvonal felújítása megtörtént vagy jelenleg is zajlik, még rengeteg a teendő. Szinte minden téren fejlesztésre szorul a vasút a fővárosban és környékén és természetesen azt is látjuk, hogy - akár csak az elmúlt egy-két napban - milyen komoly, napi szintű problémákkal kell szembe néznie az utazóknak. Éppen ezért készül ez a stratégia és beruházási program, hogy a vasút a mai utasait és a jövőbeni, potenciális, buszról vagy autóról váltó utasait is XXI. századi színvonalon tudja kiszolgálni - és ezért bíztatok mindenkit, hogy töltse ki a kérdőívet. Köszönjük!"

Vitézy Dávid

/2020. július 31./


honlapkészítés: dupai