Vasárnapi események templomunkban

Szent Annára és Szent Joachimra, a Boldogságos Szűz Mária szüleire emlékeztünk liturgikus emléknapjukon, július 26-án.
Egy II. századi apokrif könyv szerint Mária édesanyját Annának, édesapját Joachimnak hívták. Az Anna név annyit jelent: kegyelemmel áldott, a Joachim pedig: Isten megvigasztal.

Szent Anna és Szent Joachim ünnepe a XIII–XIV. században terjedt el Európában, annak az érdeklődésnek következményeként, amellyel Krisztus emberi természete és emberi valósága felé fordultak a hívők – ekkor élénkült fel az Üdvözítő nagyszülei iránti tisztelet is.

Az Ecseri templomban a szentmise keretében Dr. Tanczik Balázs plébános úr áldotta meg a nagyszülőket.

A mise után a Szent Kristóf napi autószentelésre, járműszentelésre került sor. Az Ecseri Római Katolikus Egyházközség és a Magyar Autóklub szervezte eseményen megjelent Mészáros Ferenc, a Magyar Autóklub elnökségi tagja, Aszódi Csaba András, az Ecseri Szlovák Önkormányzat elnöke, és Barta Zoltán jegyző. A templom előtt felsorakozott autókat és kerékpárokat szentelte meg a plébános úr. A résztvevők a Magyar Autóklub erre az alkalomra készült matricáját és Szent Kristóf képet vehettek át.

Szent Kristóf az utasok, vándorok, hajósok védőszentje, a tizennégy segítő szent egyike, a népies vallásosság talán legnépszerűbb alakja, akinek képét ma is sok autós és motoros magával hordja. A Magyar Autóklub Szent Kristófról nevezte el azt a díjat, amelynek bronz, ezüst és arany fokozatával jutalmazza azokat, akik legtöbbet tettek a biztonságos közlekedésért.

(2020. július 27.)

honlapkészítés: dupai