Mi volt a jó?

Dr. Tanczik Balázs plébános úr azt kérte az ecseriektől, hogy ki-ki írja össze, milyen pozitívumokat hozott számára a kijárási korlátozás időszaka. Negatívumokat éppen eleget hallottunk. Plébános úr a jó dolgokat kereste.
Sokan tettek eleget kérésének és különböző módokon írták meg tapasztalataikat. Íme az eredmény:


A karantén pozitívumai

A Miatyánkból azt a kérésünket, hogy „jöjjön el az Te országod”, Mennyei Atyánk rajtunk keresztül teljesíti egymás felé. Pl. azzal, ahogyan a Tőle kapott ajándékokat megosztjuk, vesszük a fáradságot, hogy beletegyünk a közösbe, és ki is veszünk belőle: tudunk együtt örülni Testvéreinkkel, és tudunk az ő nevükben is hálásnak lenni. Ezúton tolmácsolom mindannyiunk köszönetét azoknak, akik ebből a célból megosztották velünk tapasztalataikat. Ezeket igyekeztem csoportokba rendezni, és szándékosan hagytam meg a szóhasználatot, a jelzőket, az egyes ill. többes számot, mivel ezek is beszédesek. A lista első olvasásra is könnyen emészthető. Mégis ajánlom többszöri, elmélyült átolvasását, mert minden egyes alkalommal más-más pontok ragadják meg az ember gondolatait, újabb és újabb mélységek, dimenziók értelme tárul fel annak a számára, aki szeretne gazdagodni általa, és erre nem sajnálja az időt. Adjunk hálát együtt Istennek!

Balázs atya

• Lelassultunk a túlpörgésből. Láthattuk, mi a fontos az életünkben.
• Sokan segítettünk a rászorulóknak. A nehézség még több jóságot, figyelmes szeretetet hozott ki az emberekből. Láttuk, mennyi hős van köztünk, az élet legváltozatosabb területein. A bajban összezártunk, nem a különbségeket néztük, hanem azt, ami összeköt. Helyben is, a médiában is, államilag is, egyházilag is. Észrevehető volt az előzékenység. A heti bevásárlás 2 idős szomszédnak számomra csak kis apróság volt, ők viszont hálásak voltak érte. Jó érzés volt jót tenni.
• A templom nyitvatartásakor mélyebben tudtam imádkozni, jobban „belaktam”, magaménak éreztem a templomot. Amikor senki más nem jött, akkor is jó volt kettesben lenni az Úrral. Nagyon jó volt megtapasztalni, hogy a rendhagyó úrnapi körmeneten mennyire örültek azok a bezárt Testvéreink, akikhez elvittük az Oltáriszentséget.
• Felértékelődtek az emberi kapcsolatok.
• Sokkal több minőségi időt töltöttem a családommal, növekedett köztünk az összetartó erő. Minden nap együtt tudtunk étkezni. Ismét bebizonyosodott, hogy számíthatunk egymásra, jöhet bármi nehézség.
• Megerősödött a házasságunk.
• Több időt tölthettünk a gyermekeinkkel, mélyült a kapcsolatunk. A gyerekek tanulásban segítése során felelevenedtek a régen megtanult anyagok. Jó volt megtapasztalni, hogy a gyermekeink rugalmasabbak nálunk: pozitívabban álltak a változáshoz, hamarabb meglátták benne a jót, közel sem panaszkodtak annyit, mint mi.
• Felhívtuk rég nem látott rokonainkat. Többet chat-eltünk a barátainkkal.
• Jutott idő tartalmas beszélgetésekre, pl. kollégákkal. Így más oldalról is megismertük egymást. A munkahelyen a hitünk is szóba került. A munkahelyi nyomás minimálisra csökkent.
• Mélyült a kapcsolatom két szomszédommal. Volt rá apropó, hogy új emberi kapcsolataim kezdődjenek. Örülök, mert igen értékes embereket ismertem meg bennük.
• A home office miatt sok idő szabadult fel a munkába utazás alól. Kevesebb volt az autó az utakon. Csend volt a faluban. Hallani lehetett a madárcsicsergést.
• Nyugalom volt, nem voltak esti és hétvégi programok. Volt időnk virágot ültetni, kertészkedni, kényelmesen, hobbi szinten, kedvtelésből, nem muszájból.
• Nem jártak a repülők. Jobb volt a levegő. Voltak felhők Ecser felett.
• Jutott idő régen halogatott dolgokra, akár egyedül, akár a családdal elvégezve.
• Egy hét alatt többet tanultunk számítástechnikából, mint korábban 2 év alatt. Az emberi kapcsolatok építésében és az evangélium terjesztésében egész életre praktikus eszköz lesz a most elsajátított virtuális platformok használata.

Dr. Tanczik Balázs

(2020. július 3.)


honlapkészítés: dupai