Köszöntjük a pedagógusokat!

Pedagógusnapon, június első vasárnapján köszöntjük a köznevelésben dolgozókat!
Köszöntjük azokat, akikre legdrágább kincsünket, a gyermekünket bízzuk. Az óvodapedagógusokat a Cserfa Kuckó Óvodában, az Andrássy utcai Óvodában, segítőiket a dajkákat és az óvodatitkárt. Köszöntjük a Laky Ilonka Általános Iskola tanítóit és tanárait, a pedagógiai asszisztenst, fejlesztő pedagógust, iskolatitkárt.
Köszönjük áldozatos munkájukat! Ők helytálltak ebben a tanévben a normál tanítási rendben, és márciustól egy hét alatt meg tudták szervezni az óvodai ügyeleteket, a távoktatást, sokszor küzdve a számítástechnika rejtelmeivel. Egy hét alatt elsajátították két év komputeres anyagát. Így tudtak érvényes tanévet biztosítani a tanulóknak.


Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztere pedagógusnapi üzenete


Tisztelt Pedagógusok!

Önöknek köszönhető, hogy iskoláinkban a koronavírus-járvány idején a digitális oktatás keretében nem csak a kötelező tananyagot adják tovább a diákoknak, hanem évezredes értékeinket, hagyományainkat is. Önöknek köszönhető, hogy ebben a helyzetben a diákok nem maradtak tudás és kultúra nélkül. A népszerű közösségi oldalak segítségével a gyermekek akár digitális múzeumlátogatáson is részt vehetnek, könyveket olvashatnak, kiállítások anyagát tekinthetik meg, így megismerhetik múzeumaink, könyvtáraink kincseit.

A magyarság számára nemzeti érték a gyermek, az óvodások és az iskolások jövőjének záloga pedig az Önök kezében van. Önök azok, akik az alapvető képességek elsajátítása után továbbvezetik őket a tudás rögös útján, felfedezik a bennük rejlő tehetséget. Önök azok, akik nemcsak tanítják, hanem nevelik is gyermekeinket, és nemzeti hagyományaink átadása mellett a személyiségüket is formálják.

Egy jó pedagógus nem csak tanár, hanem példakép, barát, pszichológus is, aki megmutatja gyermekeinknek, hogyan kell kiállniuk önmagukért, küzdeni másokért és a kudarcokból előnyt kovácsolni.

Önök tehát nem szakmát, hanem hivatást választottak. Fáradozásaik éppen ezért különös megbecsülést érdemelnek.

A jelenlegi veszélyhelyzetben különösen nehéz feladat a diákok oktatása és nevelése, ismereteik bővítése. Önök mégis tudásuk legjavát nyújtva, fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy ne hagyják magukra a gyermekeket és szüleiket.

Köszönöm Önöknek, hogy a koronavírus-járvány idején kitartóan, alázattal teljesítik küldetésüket a magyar oktatásért, a magyar ifjúságért.

Az idei évben a Pedagógusnapon szokásos díjakat, elismeréseket is később, a tanévnyitás keretében adjuk majd át, a döntések azonban megszülettek: 2 fő Eötvös József díjban, 11 fő Apáczai Csere János díjban, 12 fő Németh László díjban, 5 fő Trefort Ágoston díjban, 12 fő Brunszvik Teréz díjban részesült. A díjazottak eddigi tevékenységéhez, az elnyert díjhoz is gratulálok.


Tisztelettel:

Prof. Dr. Kásler Miklós
az emberi erőforrások minisztereNovák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pedagógusnapi köszöntője:

Tisztelet a pedagógusoknak!

A pedagógus hivatást mindig nagyra értékeltem. Anyai nagyapám Ágasegyházán volt iskolaigazgató, nagymamám tanítónő. Kisgyerekként is láthattam, milyen szép és kihívásokkal teli ez a pálya.

Az elmúlt hónapokban Magyarországon pedagógusok ezrei mutatkoztak meg új oldalukról, tették a dolgukat korábban nem tapasztalt kihívások közepette, szokatlan körülmények között.
Köszönjük az év minden napján, de most, Pedagógusnapon különösen.

(2020. június 7.)Orbán Viktor rádiónyilatkozata

Novák Katalin

Kásler Miklós

honlapkészítés: dupai