Felhívás gyommentesítésre

Tisztelt Ingatlan Tulajdonosok!

Ecser Nagyközség Önkormányzatának 1/2013. (I. 30.) számú, a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendeletének 8. § (14) bekezdése szerint a közösségi együttélés alapvető szabályait elmulasztó magatartást követ el az, aki a tulajdonában álló belterületi ingatlanon a gyomnövény mentesítésről, füves területrészének kaszálásáról nem gondoskodik.

Ugyanezen rendelet helyszíni bírsággal vagy közigazgatási bírsággal rendeli büntetni a kötelezettség elmulasztóit.

Az Ecseri Polgármesteri Hivatal az elmúlt időszakban ellenőrzéseket tartott, és több tíz eljárást indított. Általában már ismerősek számunkra nevek, hiszen jellemzően mindig ugyanazokat a személyeket kell felszólítanunk. Mindenesetre furcsa, hogy a kaszálás elmulasztása miatt újra és újra ugyanazok esnek mulasztásba, elviselve azt is, hogy a NAV évente hatszámjegyű összeget tilt le a bankszámlájukról. Ehhez képest a kaszálás sokkal olcsóbb lenne.

Magyarország Kormánya különösen nagy hangsúlyt fektet a parlagfű elleni védekezésre, a parlagfű fertőzöttség visszaszorítására és a megelőzésre. A szakemberek minden évben meghatározzák a parlagfű kaszálásának javasolt időpontjait.

A parlagfű kaszálásának idei első javasolt időszaka 2020. június 2-5.

A kaszálás optimális időpontjának, a megfelelő vágási magasságnak, gyakoriságnak a meghatározása nagyon fontos. A helytelen időben és módon elvégzett művelet fokozott oldalhajtás képződést indukál, ami nagyobb biomassza produkciót és magasabb pollenszámot eredményez, mintha nem került volna kaszálásra. A kaszálás során nem szabad túl alacsonyan, "a talajt mintegy felszántva" kaszálni, mert az a további parlagfű magvak csírázását eredményezheti, és az eredeti növénytakaró parlagfű elnyomó hatását is csökkenti.

Vannak olyan ingatlanok, amelyek tulajdonosa sajnálatos módon elhunyt. Felhívom az örökség várományosainak figyelmét, hogy a telek gyommentesítéséről gondoskodniuk kell! Értelmezésem szerint ez akkor is így van, ha a hagyatékátadó végzés még nem jogerős, vagy pert indítottak a bíróságon a hagyaték ügyében. Az ő érdekük is a ház és a hozzá tartozó telek rendben tartása, ha ők maguk fogják használni, de akkor is, ha értékesítik.

Jó tudni, hogy nemcsak az ingatlan határvonalain belül, hanem az úttest széléig van az ingatlan használónak kötelezettsége.

Külterületi ingatlanok parlagfű fertőzöttsége esetében az ingatlanügyi hatóság által a helyszínen felvett jegyzőkönyv alapján a növény és talajvédelmi hatóság az eljáró szerv, míg belterületen a jegyző. Ha bizonytalanok, hogy melyik ingatlan a külterületi, akkor a Polgármesteri Hivatalban ebben tudunk segíteni. A más hatóság hatáskörébe tartozó ügyeket áttesszük az arra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervezetnek.

Azok a telektulajdonosok, akik más településen laknak, rendszeresen keressék fel ingatlanukat, és szemrevételezzék azt, vagy bízzanak meg valakit a gyommentesítéssel! A kijárási korlátozás elmúlt, az ere való hivatkozás nem állja meg a helyét.

Kérem szíves együttműködésüket!

Barta Zoltán
jegyző

(2020. június 1.)

tájékoztató parlagfű mentesítéssel kapcsolatban.pdf


honlapkészítés: dupai