Polgármesteri tájékoztató - 2020. május 9.

Sajnos ismét rossz hírt kell bejelentenem. A hét elején elhunyt egy ecseri lakcímmel rendelkező koronavírus fertőzött idős néni aki, súlyos, más betegséggel került kórházba. Nyugodjon békében! A mai napon kaptam a hírt, hogy a családja kapcsolatban volt vele, kettőjük koronavírus tesztje pozitív lett.

Mielőbbi gyógyulást kívánok a családnak. Kérem, kegyeleti okokból ne kérdezzék, kiről van szó, és ne kezdjenek nyomozásba! Ennél többet róluk nem mondhatunk. Telefonon beszéltem a családdal és a háziorvosukkal is. Napok óta nem mozdultak ki az ingatlanjukról és természetesen betartják az ilyenkor szokásos utasításokat, az ellátásuk megoldott. Nem tudni pontosan mikor fertőződtek meg. Kérem, ne hibáztassák őket, bárki kerülhet ilyen helyzetbe!

Az eddigi információk szerint, -több egyetem kutatási eredményei alapján- a vírus különböző felületeken eltérő ideig marad életben, leghosszabban műanyag és rozsdamentes fém felületeken, ezeken is csak néhány napig, ennél hosszabb ideje nem mozdultak ki ingatlanjukról. Az utcán esetleg a házuk előtt elhaladva nem okoz fertőzést, nem kell aggódnia senkinek emiatt. Jelenleg nincsenek a koronavírusra jellemző tüneteik. A karanténjukat csak majd több negatív teszt után fogják feloldani, emiatt sem kell aggódnia senkinek. Tudtuk, hogy el fog jönni az a pillanat, amikor Ecseren is megjelenik a vírus, ha minden óvintézkedést betartunk és figyelünk a higiéniai javaslatokra, akkor nem lehet baj. Nincs okunk a pánikra, de nem szabad könnyelműnek lennünk! Zárt térben (üzletekben) viseljünk maszkot és lehetőleg kesztyűt, ha hazaértünk alaposan mossunk kezet. Tartsuk be a 1,5 m távolságot, ha másokkal találkozunk és kerüljük a csoportos összejöveteleket!

Mindenkinek jó egészséget kívánok!

Aki teheti, maradjon otthon!

Gál Zsolt
polgármester

/2020. május 10. 07.00./

honlapkészítés: dupai