Polgármesteri tájékoztató - 2020. május 4.

A múlt héten megjelent intézkedések különböző területeken változásokat hoznak. Ahogy arról már beszámoltam, a kijárási korlátozás nálunk (Budapesten és Pest megyében) nem változott. Az üzletek nyitvatartási rendje és a 9-12-órás szabály sem változott. Az egészségügyben és a sportegyesületek működésében viszont van eltérés.

Szigorú szabályozás mellett újra indulhatnak az edzések a sportpályákon. Egyeztettünk az Ecseri Sportegyesület vezetőivel, akik a felnőtt szabadtéri edzéseket (zárt körben) elindítják illetve felmérik a fiatalabb korosztályok szüleinél is az edzések megtartásának lehetőségeit. Amint a részletek ismertek lesznek beszámolok róla.

A háziorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló rendelet is módosult mától. Nagyon sok még a nyitott kérdés, kérek mindenkit, hogy legyen türelemmel, amíg a rendelet végrehajtásának szabályozásában az orvosaink megkapják a szükséges információkat. Amint ezek birtokában leszünk, azonnal közzétesszük a www.ecser.hu oldalon és a "Fokozzuk a tempót" facebook csoportban is.

Dr. Verasztó Mihály fogorvos doktor úr levelét -saját kérésére- szeretném közzétenni:

„A koronavírus járvány elterjedtségét, a fertőzött emberek számát illetően Pest megyében a helyzet semmivel sem lett jobb vagy más, mint márciusban volt, amikor a fogászati ellátást a sürgősségi beavatkozásokra korlátozták. Most mégis született egy minisztériumi rendelet a kezelések újra indításáról, csak éppen a szükséges és kötelezően előírt feltételek nem biztosítottak hozzá! Hiányoznak (és nem is lehet beszerezni) a biztonságos védőfelszerelések és nem áll módunkban minden embernél COVID-19 PCR tesztet készíteni, akinek például egy tömésre lenne szüksége. A fogászati beavatkozások több mint 90%-a kiemelt veszélyforrásnak minősül az elkerülhetetlen aerosol (párafelhő) képződés miatt, ezért egyenlőre maradnunk kell az olyan beavatkozásoknál, amelyek fúrót, forgóeszközt nem igényelnek. Tevékenységünket fokozatosan szélesíteni fogjuk, ahogy a vészhelyzet oldódik és ahogy a biztonságos kezelést meg tudjuk valósítani. A helyzet és a rendeletek napról napra változnak, kérünk mindenkit, legyen még türelemmel és fogadja el, hogy az elhamarkodott lépésekkel nagyobb bajt okozhatunk, mint amit a beavatkozások további halasztása jelent.

Dr. Verasztó Mihály fogorvos„

Mint látható, még vannak tisztázandó kérdések, feltételek, erről a kamara folyamatosan egyeztet a minisztériummal és véleményem szerint rövidesen lesznek válaszok a kérdésekre.

Tudomásunk szerint jelenleg 6 fő van hatósági karanténban Ecseren, koronavírussal fertőzött beteg nincs.

Mindenkinek jó egészséget kívánok!

Aki teheti, maradjon otthon!

Gál Zsolt
polgármester

(2020. május 5.)


honlapkészítés: dupai