Polgármesteri tájékoztató - 2020. május 1.

Tegnap éjjel megjelent a kijárási korlátozás enyhítéséről szóló kormányrendelet, amely május 4-től kerül bevezetésre. Budapest és Pest Megye kivételével mindenhol vannak változtatások. Ecseren ennek megfelelően továbbra is ugyanazok a szabályok maradnak. A lakóhelyét mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el, ezeket már mindenki ismeri, azért a fontosabbakat felsorolom: munkába járás, vásárlás, egészségügyi ellátás igénybevétele, sport tevékenység. Továbbra is be kell tartani a 1,5 m távolságot másoktól, az üzletek saját maguk szabályozhatják a vevőtérben tartózkodó vásárlók számát és védőfelszerelés (maszk, kesztyű) használatát. Az iskola és az óvodák ügyeleti rendben működnek.

A jövő héten a Rábai Miklós Művelődési Ház a kijárási korlátozás idejére kísérleti jelleggel 65 év feletti lakosainknak beindítja a telefonon történő könyvkölcsönzést. A mostani elképzelésük szerint a kölcsönzés menete: telefonon, vagy e-mailben lehet könyveket kérni, a név és pontos lakcím megadásával, ezeket a művelődési ház dolgozói becsomagolják és kiszállítják. Természetesen a csomagolás és a kiszállítás is védőfelszerelésben történik. A visszaszállítás után a könyvek néhány napos pihentetés után kerülnek vissza a polcokra. Hétfőn megjelenik a pontos leírás a Művelődési Ház oldalain és itt is, kedden elkezdődhet a kölcsönzés.

A híradásokban hallhatjuk, hogy a KSH és négy orvosi egyetem 500 településen végez reprezentatív szűrést, a fertőzöttek valós számának pontosabb meghatározásához. Ecser nem került be a kiválasztott települések közé, de a környékbeli településeken lesznek a vizsgálatba bevont személyek. A vizsgálat lezárulta után mi is kaphatunk információt arról, hogy a környezetünkben mennyire van jelen a koronavírus.

Ecseren tudomásunk szerint jelenleg 4 fő van hatósági karanténban, fertőzött betegünk pedig nincs.

Mindenkinek jó egészséget kívánok!

Aki teheti, maradjon otthon!

Gál Zsolt
polgármester

(2020. május 2.)


honlapkészítés: dupai