A FÖLD NAPJA

2017-ben történt….Az óvodabálunk részeként, az este fényét emelte, hogy intézményünk csatlakozott a Bagdi Bella által meghirdetett „Énekelj egy dalt a Földért” mozgalomhoz. Együtt köszöntöttük egy dallal a Földünket, azt a helyet ahol élünk, s ahol majd reményeink szerint egy élhető, tiszta, boldog világban nőhetnek fel gyermekeink és az ő gyermekeik is. A meggyújtott mécsesek lángja fejezte ki ennek a napnak a legfontosabb üzenetét:
„…bárhol légy, van remény , megfordulhat még ez a világ,
de tenned kell, belülről ébredj fel, hogy elérkezzen végre egy új világ…”

2018-ban történt…A Föld napjához kapcsolódva az idei évben óvodánk első alkalommal rendezte meg óvodaszépítő napját. Köszönjük a szülők összefogását, segítő kezeiket, mellyel tiszta, virágos intézményt varázsoltak az oviból. A pedagógus kollégák irányításával több munkaterületet alakítottunk ki, ahol mindenki szorgoskodhatott kedvére. A gyermekek is kivették részüket a munkálatokból, s persze a végén kicsik és nagyok együtt fogyasztottuk el a megérdemelt ebédet. Fáradtan,de jó érzéssel a szívünkben zárhattuk be az óvoda kapuit ezen a napon is…

2019-ben történt…Minden 1970-BEN KEZDŐDÖTT…
Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.1990-BEN VILÁGMOZGALOMMÁ VÁLT…Felkérések születtek, hogy ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára, civil szervezetek válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját szervezésű programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot. MAGYARORSZÁG AZ ELSŐK KÖZÖTT CSATLAKOZOTT… Napjainkig pedig már számos óvoda is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez… természetesen az Andrássy utcai Óvoda is. Évek óta ünnepeljük ezt a napot, mesélünk fontosságáról! Megbeszéljük teendőinket, feladatainkat a cél érdekében. Az idei évben is így tettünk. A gyermekek számára 5 pályát készítettünk, ahol mind-mind a környezetvédelem, egészségnevelés, a Föld védelmével, megóvásával kapcsolatos játékos feladatokban vehettek részt. Jelképesen aki csak tudott, ezen a napon zöld vagy barna pólóban érkezett az óvodába. A gyermekek nagyon élvezték a pályákat. Egy különös kísérletbe is belekezdtünk, melynek lényege az volt, hogy udvarunkon elástunk a földbe 6 különböző fajtájú dolgot( gyümölcs héjat, alumínium italos dobozt, dióhéjat, tojáshéjat, műanyagot és papírt), melyet 2 hét múlva kiásunk a gyermekekkel és megnézzük külön-külön, mi is történt velük. Köszönet Vargáné Lilik Katalin kolléganőmnek, hogy ilyen csodás napot szervezett óvodásainknak és nekünk pedagógusoknak is. Egyetlen nap azonban kevés... Hiába cselekszik ma már több mint egymilliárd ember 192 országban egy napon, a Föld napján a környezetért, élhető jövőnkért.
Legyen minden héten Föld napja!!!Az óvodásokkal együtt, mi mind ezt kívánjuk!!!

2020-ban történik….
Elfáradt a FÖLD…mi is emberek, de senki nem szólt ránk, hogy pihenjünk, hogy ne hajszoljuk folyton a munkát, a pénzt, hogy ne halmozzunk fel annyi ruhát, tárgyat, hogy ne rohanjunk mindig…s hogy mi lett volna a helyes? Arra most mindenki kezd rájönni, s megláthatja a legszebb oldalát is ennek a helyzetnek! Kezdhetjük például azzal:
-hogy milyen szép lehet a kertünk, ha egy kicsit több időt tudunk rá fordítani,
-hogy milyen jó néhány percen keresztül a csicsergő madarak hangját hallgatni,
-hogy gyönyörű virágok, növények, fűszerek vesznek körül,
-hogy nyugodtan megebédelhet a család együtt, az étkezőasztalnál és nem a kocsiban ülve kapunk be néhány falatot( azt is futva)
-hogy mennyire jó a gyermekeinkkel együtt időt tölteni( …ha végiggondoljuk, ezt már Valaki megénekelte..” én nem kérek mást, csak elég időt, igazán, érteni, szeretni Őt…”)
-hogy átértékelődnek az ember szemében a foglalkozások,
-hogy láthatjuk, mennyire fontos az óvoda, az iskola, s így a pedagógusok szerepe,
-hogy milyen áldozatos munkát végeznek egy-egy szakágban, s ezt nem csak most teszik,
-hogy van még szeretet és jóság ezen a FÖLDÖN, csak nem szabad elmenni mellette…
…és még folytathatnám a sort a felsorolással, de szerintem mindenki érti a lényegét…
…Nézz rám és most láss bennem mást
Mint mit eddig láttál: eszmélj föl
Mintha egy álom érne véget
Úgy ébredsz majd az életből…
VIGYÁZZUNK A FÖLDRE ÉS EGYMÁSRA!!!
Ünnepeljük otthon a FÖLD napját…s ne felejtsük el mennyire FONTOS számunkra!!!
Énekeljük együtt: Bagdi Bella - Gyújts egy gyertyát a Földért című dalát!!!honlapkészítés: dupai