Szerdán Ecseren próbálkoztak az unokázós csalók

Ne hagyják magukat becsapni!
Tegnap több idős ecseri lakost is felhívtak telefonon olyan csalók, akik az unokájuknak adták ki magukat. Különféle ürügyekkel pénzt akartak kicsikarni a szépkorúaktól. Azt is eljátszották, mintha átadnák a telefont egy "rendőrnek".
Az igazi rendőrök a szükséges intézkedéseket megtették a bűnelkövetők elfogására.

Kérjük, ne dőljenek be a trükköknek!

A hasonló esetek kapcsán a rendőrség az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

Az úgynevezett unokázós csalók telefonon hívnak fel idős embereket. Az elkövető a kiszemelt áldozat hozzátartozójának – legtöbbször unokájának - adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát! Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik! Ha felmerül a gyanúja, hogy valaki önmagát hozzátartozónak adja ki, hívja fel, és tájékozódjon!

Figyelem! A csalók felkészülnek a bűncselekmények elkövetésére, és a sértett bizalmának elnyerése érdekében olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget! Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják. Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt! Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!

Ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

A rendőrség az idősek családját, közvetlen ismerőseit is összefogásra kéri. Hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre, és mondják el nekik a rendőrség tanácsait!

(2020. április 16.)honlapkészítés: dupai