Polgármesteri tájékoztató - 2020. április 8.

Az iskolák életében minden évben nagyon várt időpont a tavaszi szünet, ahogy néhány napja írtam, ez a mostani helyzetben kicsit nehezen értelmezhető. Ami biztos, április 8-án, szerdán volt az utolsó tanítási nap. Az otthoni tanulást felváltja az otthoni pihenés időszaka. Ennek köszönhetően megnő a gyerekek szabadideje. Mindenki egyre nehezebben viseli a bezártságot, az egyedüllétet, a gyerekek is. A környező országok példáit látva el kell viselni a helyzetet. Továbbra is kérem a szülőket, hogy a gyermekeket ne engedjék csapatokba verődni, rájuk is vonatkozik a kijárási korlátozás. A rendelet a sportolás lehetőségét nem tiltja, de amikor például focizni mennek csoportosan, veszélynek lehetnek kitéve. A különböző kutatások és vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy nem csak az idősekre lehet veszélyes a Koronavírus. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a fertőzés elkerülése érdekében.

Egy érdekes kérdéssel kellett ma foglalkoznunk. A gyömrői szennyvíztisztító telep vezetője keresett azzal a problémával (ott tisztítják az Ecseren keletkezett szennyvizet), hogy a vészhelyzet bevezetése óta egyre növekszik a telepre érkező szennyvíz. Normál rendben, a szennyvíz kibocsájtás a lakossági és az ipari fogyasztók esetében ellentétesen alakul. Hétköznap a lakosság jelentős része dolgozni megy, ezért a lakossági szennyvíz kibocsájtás lecsökken, viszont ilyenkor a vállalkozások működnek az ő kibocsájtásuk megnő, hétvégén a helyzet felcserélődik. Most viszont a lakosok közül sokan otthon vannak és az ipari kibocsájtás is magas, ennek köszönhetően a telepre érkező szennyvíz kritikus mennyiségű. Azt kérte, hogy korlátozzuk a rákötéseket a vészhelyzet lezárásáig, hogy tovább ne növekedjen a mennyiség.

Ígértem, hogy az üzleteink ünnepi nyitvatartását közzétesszük a mai miniszterelnöki bejelentés után. Mivel a bejelentést elhalasztották holnapra, így nem tudtuk meg, hogy enyhítenek, szigorítanak vagy marad a mostani korlátozás. Szeretném az élelmiszer üzletek nyitvatartását közzétenni a mellékletben látható fájlban. Amennyiben a holnapi bejelentés miatt változtatniuk kell, akkor arról újra tájékoztatom Önöket.

Ecseren tudomásunk szerint továbbra sincs koronavírusos beteg és hatósági karanténban sincs senki.

Továbbra is azt kérem, hogy aki teheti, maradjon otthon!

Gál Zsolt
polgármester

(2020. április 9.)


honlapkészítés: dupai