Polgármesteri tájékoztató - 2020. április 6.

Közeledik a húsvét. Kérem, hogy alaposan fontolják meg régóta tervezett programjukat vagy inkább annak elhalasztását. Mindenki gondolja át, szabad-e ebben a helyzetben locsolkodni menni? Szabad-e idős szüleit fertőzésveszélynek kitenni? Szabad-e felelőtlenül bárkinek bajt okozni egy-két jó hangulatú találkozás miatt? Nem szabad könnyelműnek lenni, ne járjunk úgy, mint sok más országban. Tudom, hogy a magyar virtus azt diktálja, hogy a kijárási korlátozást nem kell betartani, csak másként kell értelmezni a rendelkezést, de ha ezzel magunknak vagy másnak problémát okozunk, az már nem a magánügyünk.

A mai napon, több Ecseren működő üzlet tulajdonosával beszéltem, továbbra is azt kérik, hogy mindenki igyekezzen betartani az alapvető szabályokat: ne csoportosan menjenek vásárolni, vegyenek fel maszkot és lehetőleg kesztyűt, ne tapogassák össze az árut, tartsanak megfelelő távolságot várakozáskor is. Nem a boltos tehet a kialakult helyzetről, kérem ne hibáztassák őket, ha próbálják betartani a szabályokat, mert őket is ellenőrizhetik és büntethetik a vásárlók hanyagsága miatt. Szerencsére Ecseren egyre többen tartják be ezeket a szabályokat, ezt köszönöm.

Szerdára várható a kormány következő bejelentése, nem tudjuk mi lesz, de készüljünk további szigorításokra is. A bejelentés után közzétesszük az Ecseren működő üzletek nyitvatartását is.

Az óvodai beíratás után az iskolai beíratás menete is megtalálható a www.ecser.hu oldalon. Az érintettek az iskolai telefonon is kaphatnak segítséget munkaidőben, a 29 / 335 164-es számon. Furcsa helyzet áll elő csütörtöktől, mert elkezdődik a tavaszi szünet. Már közel egy hónapja vannak otthon gyerekek és tanárok egyaránt, de most sem szabad kimozdulni. Ebben a majdnem két hétig tartó időszakban legalább nem kell a digitális tanrend nehézségeivel küzdeniük. Az elmúlt néhány hét a tanároknak, az iskolásoknak és szüleiknek is sok nehézséget okozott, remélhetőleg a szünet után újult erővel tudják folytatni a tanévet.

Dr. Hahn Mária doktornővel egyeztettünk a mai napon. Ő is megerősítette, hogy az ecseriek fegyelmezetten betartják a szabályokat és igyekszenek csak a sürgős esetben felkeresni háziorvosukat. Jelezte, hogy szinte egész nap csörög a telefon a rendelőben, legyenek türelmesek, ha foglalt a vonal.

Mindig ijesztő, ha mentőt látunk valaki előtt, különösen, ha rokonunk vagy ismerősünk. Tudni kell, hogy a mostani helyzetben a mentősök saját védelmük érdekében védőfelszerelésben vannak a nem koronavírus fertőzött betegek esetében is.

Továbbra sincs tudomásunk Ecseren koronavírusos betegről, és hatósági karanténban sincs senki.
Kérem, aki teheti, maradjon otthon!

Gál Zsolt
polgármester

(2020. április 8.)


honlapkészítés: dupai