Polgármesteri tájékoztató - 2020. április 5.

Gyönyörű idő köszöntött ránk, remélem mindenkinek sikerült egy kis időre elfelejteni a körülöttünk zajló rémségeket. Mai nap én is egy másik témáról szeretnék néhány gondolatot megosztani Önökkel!

Most szombaton lett volna az évek óta szervezett szemétszedési akció. Minden évben igyekszünk több alkalommal környezetünket megtisztítani. Sajnos a külterületeink és a településre vezető utak melletti területek rettentő szemetesek, most még a lakott területeinken is sok helyen látni elszórt szemetet. A miértekről most nem szeretnék beszélni, arról egy másik alkalommal fejteném ki a véleményemet. A leginkább szennyezett területek nem az Önkormányzat tulajdonában vannak és nem is a mi feladatunk ezek takarítása, ennek ellenére évről évre több mint 100 m3 szemetet szállíttatunk el ezekről a településrészekről. Jelentős részét a szemétszedési akció során szoktuk összegyűjteni, most hétvégén terveztük, hogy a belterületeinket is kitakarítjuk. Sok szemetet szedtünk össze közösen tavaly is, sajnos most erre nincs mód, de később azért tudjuk pótolni, szeretném is majd. Amit most tenni tudunk, az a saját közvetlen környezetünk megtisztítása. Amennyiben mindenki összeszedi a környezetében eldobált szemetet, akkor a település lakott része legalább szebbé varázsolható. A Cserfa újság következő számában erről a témáról is olvashatnak majd.

Mitől lehet még szebb Ecser? A már megszokott rendben áprilisban megjelenő újság mellékletekén idén is fogunk virágmagokat osztani. Talán most még nagyobb szükség van egy kis szépségre, egy kis felüdülésre. Azt kérem, ha már úgyis otthon kell maradni, tegyen mindenki településünk szépségéért ültessünk virágokat otthon! A tavalyi évben az én hibámból a „Szép kert tiszta környezet” pályázatunknak nem hirdettük ki az eredményét, ezúton megkövetem a pályázaton indulókat. A megszokott időpontban nem tudtuk kiosztani a díjat, aztán a megfelelő alkalmat kerestem. Sajnos az élet közbeszólt és a márciusban tervezett átadás elmaradt. A nyertesek a napokban postai úton kapják meg a nyereményüket, a személyes találkozásra sajnos nincs lehetőség, de pótolni fogom! Természetesen a névsort is közzé fogjuk tenni, köszönöm megértésüket. Az idei évben is szeretnénk meghirdetni a pályázatot a részletekről a májusi Cserfában olvashatnak majd. Addig is mindenkit arra bíztatok, hogy mutassuk meg magunknak és a világnak, hogy nem csak keseregni és aggódni tudunk. A nehézségek ellenére van igényünk a szépségre a rendezett településre.

Kicsit visszatérve a hétköznapokhoz, továbbra is kérek mindenkit, hogy amennyiben lehetséges maradjanak otthon. A kijárási korlátozás szerint csak indokolt esetben szabad elhagyni ingatlanjainkat. A jó időnek köszönhetően sokan sétáltak az utcákon. Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy találkoznak ismerőseikkel és beszélgetni kezdenek, tartsák be a megfelelő távolságot. Kérek mindenkit, hogy amennyiben vásárolni mennek, használjanak maszkot, hazaérkezéskor pedig ne felejtsék el a kézmosást.

Ecseren továbbra sincs tudomásunk koronavírusos betegről és hatósági karanténban sincs senki, de vigyáznunk kell, hogy ez sokáig így is maradjon.

Gál Zsolt
polgármester

(2020. április 6.)


honlapkészítés: dupai