Polgármesteri tájékoztató - 2020. április 4.

Sikeresen osztottuk szét a sok lelkes önkéntes által varrt maszkokat. Mindenkinek tudtak adni a képviselő-testület tagjai, akik elmentek a kijelölt helyekre. Nagyon jó hangulatban telt a délután, közel 900 db maszk lelt gazdára. Felhívom a figyelmüket, hogy csak a textil maszkok vasalhatók, a másik alapanyag, bőrbarát textil hatású nem szőtt szövet (orvosi vászon) nem vasalható, a leírás szerint nem is igényel vasalást. Amennyiben véletlenül valaki kivasalta, jelentkezzen és tudunk helyette másikat adni. A jövő héten jelezni fogom, mikor lesz a következő átadási időpont. A készítés során fertőtlenítették és azt követően lett becsomagolva.

Kérem azokat a 65 év feletti lakosainkat, akik valamiért előzetesen nem kapták meg a maszkot, küldjenek nekem egy e-mailt a polgarmester@ecser.hu címre, vagy jelezzék telefonon a 29/335 161-es számon munkaidőben. Szeretném pontosítani a nyilvántartásunkat, hogy amennyiben szükséges lesz további értesítő kiküldésénél, ne maradjon majd ki senki! Köszönöm mindenkinek a munkáját a mai napon is!

Az elmúlt időszakban felhívtam tisztelt lakosaink figyelmét, hogy sokan próbálnak becsapni minket. Volt aki, az Önkormányzatra hivatkozva próbált bejutni idősekhez, volt aki, telefonon kért segítséget a megbetegedett családtag nevében. Kérek mindenkit, nagyon figyeljen oda! Véleményem szerint nem csak az ilyen típusú átverésekkel van probléma, hanem a szenzációhajhász oldalakkal, facebook bejegyzésekkel is. Kérek mindenkit, hogy csak olyan posztokat vegyen komolyan, amelyek megbízható forrásból származnak és csak akkor, ha utána járt egy-egy állítás valóságalapjának. Nem csak azzal van baj, ha egy poszt szándékosan félrevezet, hanem azzal is, ha azzal okoz felfokozott hangulatot, hogy csak az információ egy részét mutatja be. Ma kaptam egy jelzést (köszönöm), hogy -nagyon fontos- több fertőtlenítő nem felel meg az előírásoknak. Utána néztem: a fogyasztóvédelem végezett ellenőrzést és valóban talált néhány nem megfelelő anyagot, de azért a jelentős része a vizsgált termékeknek megfelelt, ezek használata nagyon fontos. Kérek mindenkit, mielőtt pánikba esik egy-egy ilyen hír hallatán, mert olyan oldalt olvas, aminek a hitelessége kérdéses lehet, akkor nézzen utána az ott leírtaknak. Az egyik országos média internetes oldala "Két kézfertőtlenítőt is teljesen hatástalannak talált a fogyasztóvédelem” címmel tett közzé egy bejegyzést. Véleményem szerint -a mostani helyzetben- az ilyen címek nem a nyugalmunk megőrzését szolgálják. A fogyasztóvédelem honlapján az olvasható, hogy 69 terméket vizsgáltak meg és nagy részét megfelelőnek találták. Sajnos vannak termékek, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak, már ezzel is csalnak.

https://fogyasztovedelem.kormany.hu/

A fenti linken megtalálja a fogyasztóvédelem által végzett vizsgálat eredményeit, ebből mindenki megnézheti, hogy a nem megfelelők között van-e az Ön által használt termék, ha igen, kérem, vásároljon másik típust.

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Pest megyében is, egészen pontosan: „Tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében”, ahogy nemrégiben az Ecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel közösen tartott facebook fórumon említettük, ez a mi szempontunkból azt jelenti, hogy természetesen bográcsozni és sütögetni otthon a kertben lehet.

Továbbra sincs tudomásunk Ecseren koronavírusos betegről és jelenleg hatósági karanténban sincs senki, de nagyon figyeljünk! Igyekezzünk betartani, hogy kijárási korlátozás alatt csak alapos indokkal hagyjuk el lakhelyünket.

Aki teheti, továbbra is maradjon otthon!

Gál Zsolt
polgármester

(2020. április 5.)

honlapkészítés: dupai