Tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében

Hét megyében tűzgyújtási tilalom van érvényben 2020. április 3-ától. Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területein tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A csapadékszegény időjárás miatt a szabadtéri tüzek száma ugrásszerűen megemelkedett az elmúlt napokban. A tűzoltókat idén már háromezer szabadtéri tűzesethez riasztották. Ezeknek a tüzeknek a 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Megkezdődtek a kerti munkák és sokan leégetik a tarlót, meggyújtják a száraz növényeket. A szabadtéri tüzek 45 százaléka kerti zöldhulladék égetése miatt alakult ki. Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat kifejezetten erről szóló rendeletben engedélyezi.

Ecseren a következő szabályok érvényesek Ecser Önkormányzata Képviselő-testületének a köztisztaságról, a hulladékkezelésről, a hulladékok szelektív gyűjtéséről és a környezetvédelemről szóló, 17/2005. (X.14.) számú rendelete szerint:

25. §
(1) Avart és kerti hulladékot elsősorban hasznosítani szükséges, komposztálással.
(2) Avar és kerti hulladék nyílt téri égetése október 1-jétől április 30-ig munkanapokon a
(3)-(4) bekezdésben írt módon és időben lehet.
(3) Avart és kerti hulladékot (egyszerre minimum 1 m3 mennyiséget), szélcsendes időben, a reggeli és esti talajközeli inverzió (levegőréteg hőmérsékleti változásai) miatt, 10-18 óra között, csak olyan jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni, ahol az égetés hősugárzása környezeti kárt nem okoz.
(4) A (3) bekezdés szerinti hulladékot égetni csak úgy szabad, hogy az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa.
(5) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot.
(6) Tilos az avar, kerti hulladék és hulladék égetése közterületen.
(7) Tilos az avar és kerti hulladék égetése magán ingatlanon akkor, ha annak 100 méteres körzetében ünnepi-, vagy egyéb településszintű rendezvény van folyamatban.

Az égetésnél, az alábbiakra kell figyelni:

• A tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül,

• Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag,

• Legyen kéznél a tűz megfékezéséhez szükséges szerszám,

• Ha feltámad a szél, oltsuk el a tüzet,

• Az autóból, vonatról ne dobjunk ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat.

• Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassuk, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet.

• Üveghulladékot se hagyjunk az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.

• Baj esetén hívjuk a 112-es segélyhívó számot és kérjük a tűzoltók segítségét.

A tarlók, nádasok leégetése milliós nagyságrendű pénzbüntetést vonhat maga után. Az, aki a szabályokat nem tartja be, az okozott kár megtérítésén felül tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 10 ezer forinttól egészen 3 millió forintig terjedhet!

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

(2020. április 3.)


honlapkészítés: dupai