Polgármesteri tájékoztató - 2020. április 2.

Sokan ismerik Laky Klárát, iskolánk névadójának lányát, aki rég óta Olaszországban él. Aggódik értünk Ecseren lakókért, ezért rendszeresen tájékoztat az ottani helyzetről. Próbálok tőle is tanácsokat, ötleteket kérni, mert ők már tudják mit rontottak el (ha nem is személy szerint ők). A legfontosabb, amit mondani tudott, hogy a társas kapcsolatokat kellett volna korábban megszüntetni vagy legalább erősen korlátozni, a kijárást minimalizálni és nagyon odafigyelni a fertőtlenítésre. Ebben nem voltak következetesek és ez sokat rontott a helyzetükön. Senkit nem szeretnék megijeszteni, de azt gondolom, hogy a legrosszabbra kell készülnünk, hogy elkerülhessük a legrosszabbat. Ha mindenki betartja az ajánlásokat, akkor van esélyünk elkerülni a nagyobb bajt!

Reggel kaptuk a hírt, hogy sajnos már minden környező településen megjelent a vírus. Nálunk még nincs, de ahogy eddig is jeleztem, arra kell készülnünk, hogy nem kerülhetjük el. Mindenki próbál információkat összeszedni, és kapunk is, mert minden erről szól hetek óta. Nagyon vigyázzunk a félrevezető adatokat tartalmazó oldalakkal, ne hagyjuk magunkat becsapni. Orvosainkkal is sokszor beszélgettünk, hogy mit tudunk tanácsolni, mit lehet javasolni. Mindig megerősítik, hogy nagyon fontos, nem rettegni kell a vírustól, hanem fel kell készülni rá. Mindenkinek tudnia kell, hogy hogyan lehet elkerülni vagy legalább késleltetni. Ebben mi, Ecseren lakók jól vizsgáztunk eddig. Próbáljuk minimalizálni a fertőzés esélyét, egyre jobban figyeljünk oda a kézmosásra, a távolságok betartására és a védőeszközök viselésére.

Néhányan jelezték a 65 éven felüliek közül, hogy ők nem kapták meg a maszkot. Azt szeretném kérni, hogy ne egy poszt alatt üzenjenek erről, mert sajnos napközben nincs időm ezeket olvasgatni, ezért könnyen előfordulhat, hogy nem veszem észre. Nem biztos, hogy eljut hozzám vagy munkatársaimhoz az információ. Egyszerű a megoldás, ha nem kaptak maszkot, hívják a 29/ 335 161-es telefonszámot vagy küldjenek üzenetet a polgarmester@ecser.hu e-mail címre, intézkedni fogunk. Előfordulhat, hogy a központi nyilvántartásból kapott listán valaki nem szerepel. Az is lehet, hogy valaki nincs bejelentkezve. Olyan is derült ki ma, hogy a gyermeke már kivette a maszkot a postaládából, csak elfelejtett szólni. Ne felelőst keressünk, hanem megoldást. Ebben az a megoldás, hogy szóljanak, és mi viszünk.

Tudni kell, hogy közel 6000 db maszk készül el a következő 2 hétben, tehát jutni fog mindenkinek, aki szeretne.

Az www.ecser.hu oldalon megtalálható a tájékoztató az óvodai beíratkozásról.

Ecseren, ahogy az előbb is írtam, nincs koronavírus fertőzöttről tudomásunk és jelenleg hatósági karanténban sincs senki. Vigyázzunk egymásra!

Aki teheti, maradjon otthon!

Gál Zsolt
polgármester

(2020. április 3.)


honlapkészítés: dupai