Lelki Segélyszolgálatot indít a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat

Lelkisegély szolgáltatást nyújt 2020. március 30-tól a Vecsés és Környéke Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat mindazoknak, akik úgy érzik, tanácsra, segítségre van szükségük ebben a nehéz időszakban. Telefonon és online egyaránt felkereshetők munkatársaik az alábbiak szerint:


A Krízis Lelkisegélyről

A krízis lelkisegély szolgáltatásunkat azért hoztuk létre, hogy a járvány ideje alatt is feltehesse felmerülő kérdéseit, hisz nincsen egyedül! Az általános nevelési és életvezetési kérdésektől elszakadva összegyűjtöttünk néhány olyan témát, mely speciálisan a kialakult helyzet kapcsán merülhet fel Önben, és ezeket meg is válaszoltuk! Amennyiben továbbra is maradnának életvezetési vagy nevelési kérdései, vagy csak szívesen megosztaná érzéseit valakivel, keressen minket bizalommal a „kérdések-válaszok” tájékoztató végén található elérhetőségek egyikén!

KÉRDÉSEK-VÁLASZOK
a koronavírus kapcsán

Kérdések
I. Szülők részére
1. Mit mondjak a gyerekemnek a kialakult helyzetről?
2. Hogy magyarázzam el a gyerekemnek, miért nem mehet iskolába, játszani, át a nagyszülőkhöz?
3. Mit mondjak a gyerekemnek, ha megbetegszik egy általa ismert személy?

II. felnőttek saját maguk kapcsán felmerülő kérdései

4. Hogyan tudom kezelni a saját szorongásaimat, félelmeimet vagy haragom az elzártság/járvány miatt?
5. Hogyan töltsem hasznosan ezt az időt? / Egyedül élek, mit kezdjek magammal?
6. Mikor vegyem igénybe a krízis lelkisegélyt?


Válaszok

I. Szülők részére

1. Mit mondjak a gyerekemnek a kialakult helyzetről?

A gyerekek életkorától függ, milyen módon osztunk meg velük információkat, fontos a megnyugtatásuk! Várjuk meg, amíg maguktól szóba hozzák a témát, ekkor érdemes feltérképezni, mi az, amit ők tudnak. Minél kisebb egy gyerek, annál inkább lehet számára játékosan megfogalmazni, hogy mi is történik: például lerajzolhatja a koronavírust, vagy megkérhetik, hogy készítse el gyurmából a fantáziájára bízva, és eljátszhatják közösen, hogy mit csinál, hogy megy át egyik emberről a másikra. Beszélhetnek az immunrendszerről, szintén lerajzolhatja, meggyurmázhatja, és végül lehet egy nagy csata, ahol az immunrendszer győzedelmeskedik. Fontos hangsúlyozni számukra, hogy a gyerekek legtöbbször ebből a csatából meg sem éreznek semmit. Az idős korosztályra kell nagyon vigyázni, hogy egészségesek maradjanak, mert őket legyengítheti ez a harc, ám az orvosok és ápolók mindent megtesznek, hogy mindenki meggyógyuljon! Érdemes a megelőzés, higiénia szabályait alaposan átbeszélni velük, hisz mindenki megteheti azt a kicsi, rá eső részt, amivel megőrzi saját maga és a másik egészségét! Ha idősebb gyerekről van szó, akkor lehet tudományosabban magyarázni, de náluk is fontos szempont a megnyugtatás!

2. Hogy magyarázzam el a gyerekemnek, miért nem mehet óvodába, iskolába, játszani, át a nagyszülőkhöz?
Miután túl vannak azon, hogy közösen, családilag átbeszélték a helyzetet (lásd 1-es pont), fontos kitérni arra, hogy ez a vírus cseppek útján terjed; az egyik emberről „átszörfözik” a másik emberre, aki közel van. Ezért aztán a leghatékonyabb ellene, ha az emberek távolabb vannak egymástól, sőt nem is találkoznak, hanem otthon maradnak: ez a karantén. Az idősebb vagy beteg emberekre kell nagyon vigyázni, hogy ők egészségesek maradjanak (lásd 1-es pont)!

3. Mit mondjak a gyerekemnek, ha megbetegszik egy általa ismert személy?

A beteg személlyel is lehet online tartani a kapcsolatot, amennyiben az állapota megengedi. A gyerekeket lehet arra buzdítani, hogy rajzoljanak, vagy a nagyobbak írjanak levelet neki, amit aztán majd odaadnak később. Itt is a megnyugtatásra kell törekedni, arról kell biztosítani a gyerekeket, hogy folyamatosan tájékoztatják őket az illető állapotáról, és az orvosok mindent megtesznek a gyógyulásért!

Játékos videók a témában gyerekeknek:
https://www.youtube.com/watch?v=53jT0PdTJY8&t=30s
https://www.youtube.com/watch?v=guTr4vpFr_4
Mese a koronavírusról:
https://www.youtube.com/watch?v=03IgdtT1I2o


II. Felnőttek saját maguk kapcsán felmerülő kérdései

4. Hogyan tudom kezelni a saját szorongásaimat, félelmeimet vagy haragom az elzártság/járvány miatt?

A stressz a veszélynek kitettségre adott fiziológiai és pszichés válasz A félelem keltette reakciók (harcolni/meneküli/lefagyni) közül ilyenkor valamelyiket öntudatlanul kiválasztjuk, és leszünk egyre dühösebbek, vagy tagadjuk a helyzetet, esetleg apátiába esünk. Minél több ismerettel rendelkezünk és minél inkább azt érezzük, hogy egy helyzetet kontrollálni tudunk, annál inkább csökkenthető a diszkomfort érzetünk. Az ismeretszerzés ebben a helyzetben azt jelenti, hogy tájékozódjon mindenki megfelelő mértékben a járványról és a hazai illetve külföldi helyzetről. A kontrollt úgy lehet visszanyerni, ha azokat a dolgokat megszervezzük, amelyek felett van „hatalmunk”, azaz a mindennapjainkat beosztjuk, tevékenységeinket megszervezzük! Fontos ugyanakkor, hogy időnként teljesen kapcsoljunk ki, relaxáljunk, beszéljük hétköznapi dolgokról, és ugyanilyen fontos az aggodalmainkat megosztanunk családtagjainkkal, szeretteinkkel akár online módon is!

5. Hogyan töltsem hasznosan ezt az időt? / Egyedül élek, mit kezdjek magammal?

Összeszedtünk néhány ötletet, hogy mivel töltheti az idejét, melyek a következők:

1. Maradjon aktív (számtalan online testedzés lehetőség közül válaszhat)
2. Tartsa meg/tervezze meg napirendjét a jól bevált idői kerettel!
3. Rakjon rendet
4. Javítsa meg az elromlott tárgyakat
5. Rendezze a kertet, ha van, gondozza állatait, ha vannak
6. Olvasson
7. Írjon naplót
8. Kézműveskedjen
9. Végezzen el egy online tanfolyamot
10. Tartsa ismerőseivel online a kapcsolatot
11. Relaxáljon
12. Home office
13. Tartózkodjon a hangulata mesterséges javításától (alkohol, droghasználat)

6. Mikor vegyem igénybe a krízis lelkisegélyt?

A bezártság növeli az egyén tehetetlenség érzését, passzivitását, mely hangulatára különbözőképpen hathat; lehangolttá vagy éppen ingerültté teheti. Ha úgy érzi, hogy hiába beszélt róla, fejezte ki az érzéseit, alkalmazott különböző önnyugtató stratégiákat, mégis szorongásteli a nappala, éjszakája (nehezen alszik el, felriad, nehezen eszik, gondolatait nem tudja elterelni, azok folyamatosan a járvány körül forognak), akkor feltétlen forduljon szakembereinkhez! Amennyiben a felsorolt kérdések és válaszok közt nem találta meg, amit keres, szintén forduljon hozzánk bizalommal!

Online felületünk tartalmi bővítése folyamatban, a későbbiekben megosztunk Önökkel információs anyagokat, karanténban lévő időtöltéssel kapcsolatos tippeket, pszichológiai gyakorlatokat, melyek segíthetik a pszichés egyensúlyt fenntartani!

Oldalunk elérhetősége: https://vecsesmental.blog.hu/">https://vecsesmental.blog.hu/

A kérdések-válaszok anyaghoz felhasznált, átalakított segédanyag: Tájékoztató Dr.V. Komlósi Annamária A Magyar Pszichológiai Társaság Katasztrófapszichológiai Szekció elnőkének összeállítása alapján készült
LELKISEGÉLY VONALUNKRÓL AMIT TUDNI ÉRDEMES
mivel erőforrásaink végesek, ezért:
• minden hétköznap 11-15 óra között tudjuk fogadni hívását
• legfeljebb 4 alkalommal van lehetőségünk beszélni ugyanazzal a személlyel
• egyszerre csak egy hívást tudunk fogadni, ezért előfordulhat, hogy számunk foglalt, így kérjük, többször próbálkozzon
• egy beszélgetés időtartama kb. 20 perc
• sajnos nem tudjuk visszahívni, vagy sms-ére válaszolni
Nem szükséges megosztania velünk a nevét, amennyiben nem szeretné, viszont kérjük mindig ugyanazzal az Ön által választott névvel/álnévvel/jeligével jelentkezzen be!
telefonos elérhetőségünk:
+ 36 30 628 94 80 (hívás díja: normál tarifa)

LELKISEGÉLY E-MAIL TUDNIVALÓK
mivel kapacitásunk véges, ezért
• 24 órán belül tudunk válaszolni
• legfeljebb 4 alkalommal van lehetőségünk válaszolni ugyanannak a személynek
• kérjük, hogy helyzetét vagy kérdését maximum A5-ös terjedelemben fogalmazza meg

e-mail címünk
vecsesilelkisegely@gmail.com

Egyéb, ingyenes segítségnyújtás:
• Akut segítség, önkéntesek:
http://pszi.hu/ - Pro bono – Önkéntes pszichológiai segítők a koronavírus COVID-19 járvány kapcsán
https://segitohalo.hu/temak-lista/covid19/ - Önkéntes pszichológiai segítők
• 116-111 - Kék Vonal ingyenes és anonim lelkisegély-vonala gyerekek és 24 év alatti fiatalok számára
• 116-000 - Kék Vonal ingyenes és anonim lelkisegély-vonala szülők, hozzátartozók vagy szakemberek számára, ha egy gyermek érdekében szeretnének konzultálni
• 116-123 - Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálat, krízisben hívható ingyenes lelkisegély
• 13777; 06 80 200 866 - Délután Telefonos Lelkisegély Szolgálat 40 felettiek számára
https://www.reikonpszichologia.hu/koronavirus-jarvany-alatti-projekteA vecsési pszichológus csoport üzenete

Kedves Vecsési és Ecseri Lakosok!

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján számtalan lakossal (szülőkkel, gyerekekkel, családokkal és felnőtt kliensekkel) kerültünk bizalmi kapcsolatba, és osztották meg velünk személyes és nevelési kérdéseiket, párkapcsolati nehézségeiket. Ahhoz, hogy a koronavírus okozta helyzet érzelmileg elviselhető legyen az Önök számára - és továbbra is elérhetőek legyünk -, krízis lelkisegély vonalat és e-mailes levelezőrendszert hoztunk létre. Biztosítjuk Önöket, hogy a személyes konzultáció szabályai ebben a helyzetben is ugyanúgy érvényesek (diszkréció, adatok védelme, titoktartás)! Mielőtt felvennék velünk a kapcsolatot, kérjük, olvassák el krízis lelkisegély anyagunkat, melynek végén megtalálják az elérhetőségeket!
Online felületünket hamarosan a következő tartalmakkal bővítjük:
• információk: az érzelmi támogatáson túl fontosnak tartjuk ezzel az ismeretlen helyzettel való hatékony megküzdéshez a kellő mértékű tájékozódást, ezért tájékoztató anyagokat közlünk a kialakult helyzetről gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt
• pszichológiai eszközök: hozzáférhetővé teszünk olyan „jó gyakorlatokat”, melyeket otthon végezhetnek mentális egészségük megőrzése érdekében
• karantén tippek: ötleteket adunk, mivel tölthetik az idejüket otthon, és hogyan éljenek továbbra is aktív életet

Kérjük, figyeljék az aktualitásainkat is oldalunkon, melynek elérhetősége: https://vecsesmental.blog.hu/">https://vecsesmental.blog.hu/

Mindenkinek jó egészséget és kitartást kíván a Vecsési Pszichológusok Csoportja


(2020. március 30.)

Merj Segítséget Kérni plakát.pdfhonlapkészítés: dupai