Polgármesteri tájékoztató - 2020. március 29.

Túl vagyunk a kijárási korlátozás második napján, egyre többen megértették, hogy csak szükséges esetben tartózkodjunk az ingatlanunkon kívül. A jó idő mindenkit kivonzott a házakból, sokan az udvarukon kerestek elfoglaltságot maguknak. Néhányan kirándulni mentek, megnőtt a Merzse mocsár forgalma is.

Kérek mindenkit, ezeken a helyeken is fokozottan figyeljenek az egymás közötti távolságra. Mindenki fontolja meg, hogy milyen kockázatnak teszi ki magát és családját, ha az ajánlásban szereplő 1,5 m távolságot nem tudja betartani. Az Önkormányzat megbízásából az EKO Kft. munkatársai közel két hete minden nap fertőtlenítik a frekventált közterületeinket, a buszmegállókat a várótermet és a sportparkot. Köszönöm nekik a munkájukat. Az intézményeinkben is folyamatosan elvégezzük a szükséges fertőtlenítéseket.

Egyre több maszk készül el, nemsokára megérkezik az újabb megrendelt alapanyag. Lassan el tudjuk kezdeni a 65 éven felüli lakosainknak kiosztani. Köszönöm a kezdeményezőknek és minden önkéntesnek, hogy szabad idejüket erre a feladatra szánják.

A 65. életévüket betöltötteknek papír alapú tájékoztató kerül kiküldésre, amelyben az őket érintő szabályozásra fogjuk felhívni a figyelmüket. Kérek mindenkit, hogy szóban is tájékoztassák egymást, hogy az élelmiszer boltokban, henteseknél és a gyógyszertárban milyen időpontokban vásárolhatnak. Ajánlást fogok tenni nekik a posta tekintetében is, persze az nem kötelező.

Az országos tisztifőorvos március 26-án kiadott határozata értelmében a külföldről érkező árufuvarozóknak kötelezően egészségügyi vizsgálatra kell jelentkezniük, ennek eredményeként különböző típusú karanténba kerülhetnek, ezért a közeljövőben a karanténban lévők száma várhatóan megnő majd. Azért jelzem ezt előre, hogy ne ijedjenek meg lakosaink, amikor a jelenleg karanténban lévő 1 fő létszámunk megemelkedik. Továbbra sincs kötelező hatósági karantén minden külföldről érkezőnek, csak azoknak, akik egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Megnyugtató, hogy Ecseren továbbra sincs tudomásunk koronavírusos fertőzöttről, betegről.

Továbbra is kérek mindenkit, hogy csak olyan posztokat, fórumokat tegyen közzé, amelynek az eredetéről és hitelességéről megbizonyosodott. Azt gondolom, hogy mindenkiben vannak félelmek, ne korbácsoljuk fel ezeket hamis, téves információk megosztásával.

Továbbra is, aki teheti, maradjon otthon!

Gál Zsolt
polgármester

(2020. március 30.)


honlapkészítés: dupai