Polgármesteri tájékoztató - 2020. március 27. (20.29.)

Közlemény!

Szerencsénkre továbbra sincs azonosított koronavírusos beteg Ecseren! Azt azért tudni kell, hogy Monor és Gyál után, már Vecsésen is megjelent a betegség, ezért különösen fontos, hogy az eddiginél is jobban figyeljünk oda az óvintézkedések betartására.

Ma nagyon felkavarta a közhangulatot a Kijárási korlátozásról szóló rendelet megjelenése. Sajnos sokan nem jól értelmezik, ezért már a megjelenését követően megpróbáltam összefoglalni és most újból összefoglalnám. Jelenleg Ecsert érintően a vendéglátóhelyek bezárása és az élelmiszer üzletek, gyógyszertár látogatásának rendjében történt változás.

Bevezették az élelmiszer üzletekre, a húsboltokra, valamint a gyógyszertárra vonatkozó időkorlátot:
· 9 óráig csak a 65 évnél fiatalabbak mehetnek be.
· 9 órától - 12 óráig csak a 65 éves vagy annál idősebbek mehetnek be
· 12 óra után ismét csak a 65 évnél fiatalabba mehetnek be

Minden üzlet bejáratánál ki lett írva. Kérem segítsenek nekik és türelmesen tartsák be a rendeletet!

Nagyon fontos!!! Ez nem azt jelenti, hogy innentől a 65 évnél idősebbeknek megszűnt az eddigi korlátozás! A saját érdekükben, akik meg tudják oldani továbbra is kérjék a családjuk segítségét! Akik nem tudják megoldani, forduljanak az Önkormányzathoz, nekik intézményi dolgozóink és önkéntesek is tudnak segíteni abban, hogy ne kelljen elhagyniuk a lakásukat.

A rendelet szellemisége is erről szól, „maradjon mindenki otthon”. Kérek mindenkit, hogy a környezetükben élő 65. életévüket betöltött személyeknek ezt próbálják elmagyarázni, segítsük őket!

Több panasz érkezett a posta működésére, ezért ma egyeztettünk Király Ilonával az Ecseri Posta vezetőjével. Hosszú ideje küzdenek létszámhiánnyal, nincs megoldva a kézbesítő álláshelyek betöltése, ezért fennakadások vannak. Ők is igyekeznek lehetőségeikhez képest mindent megtenni, legyünk türelmesek, ők is megpróbálnak azok lenni.

Néhány gondolat a beszélgetésünkből:
A pénzfelvételen kívül minden ügyet el lehet intéztetni megbízással. Ilyen nyomtatvány a posta.hu oldalon megtalálható.
A külföldről érkezett nagy alakú küldemények kiszállítását nem tudják megoldani, ezekért be kell menni a postára. Itt is alkalmazható a megbízás.

Küldemény esetében, amikor a postás csenget, elkezdi megírni az értesítőt. Amennyiben valaki ebben az időben nem ér ki, annak bedobja a postaládába. Nem áll módjában a kapura kiírt telefonszámokat felhívni, erre nincs költségtérítése sem és ideje sem. Abban maradtunk, hogy ha valaki lassabban tud kijönni, írja ki a kapura Ilona szól a kézbesítőnek, hogy kicsit tovább várjon. Természetesen, csak azok írják ki, akiknél ez tényleg probléma. Sajnos, érthető okokból hosszabb ideig nem tud várakozni.

Jelenleg, reggel 8 órától 9 óráig a 60. életévet betöltött lakosok elsőbbséget élveznek, kérem a fiatalabbakat, hogy igyekezzenek később menni, hogy ne kelljen sokat várni senkinek. Ez a mai állapot, lehet hogy központi utasításra rövidesen változtatniuk kell majd, erről kapunk jelzést és én is közzé tudom majd tenni, természetesen ki is lesz írva.

Azt kérte tőlünk, hogy a kisgyermekes anyukák lehetőleg ne hozzák gyermekeiket. Folyamatosan fertőtlenítenek, de próbáljuk itt is és a bevásárlásnál is megoldani, hogy ne kelljen a gyerekeket veszélynek kitenni.
Köszönöm a posta dolgozóinak is a munkáját. Remélem, nemsokára a létszámhiány megoldódik és ezzel e problémák nagy része is.

Emlékeztetni szeretném lakosainkat, hogy a MÁV munkálatai miatt, holnap (28-án, szombaton) az Arany János utcában 9 órától 15 óráig megnövekszik a forgalom. A Maglódi Rendőrőrs és a Ecseri Polgárőr Egyesület is értesítve lett, jönnek vigyázni ránk, de folyamatosan nem lesznek jelen. Kérek mindenkit, hogy az Arany János utcában és a környező utcákban figyeljen jobban a megszokottnál!

A Szent Antal utcai játszóteret bezártuk, az egyik szomszéd a játszótér felőli kerítését újítja meg. Ez alatt az EKO Kft. a felújítási munkálatokat el tudja végezni, már hetekkel ezelőtt beszereztük a kicserélendő gerendákat és deszkákat és az összes játék festését is elvégezzük.

Kérem, kérdéseikkel keressenek engem vagy a Polgármesteri Hivatalt, nem biztos, hogy egy-egy poszthoz tett hozzászólása eljut hozzám vagy az illetékeshez. Van olyan kérdés, amire nem közvetlenül válaszolok, mert úgy gondolom, hogy sokakat érint és ezért egy posztban adok választ. Így volt ez a postát érintő kérdések esetében is. Amennyiben más csoportokban tesznek fel kérdéseket, azokra szinte biztosan nem fognak tőlem választ kapni, ezért elnézésüket kérem. Ez a fórum azért jött létre, hogy itt tudjam tájékoztatni Önöket, illetve az Önkormányzat hivatalos álláspontját is itt tudjam megosztani. Kérem, ne várják, hogy több másik csoport bejegyzéseit is figyeljem, köszönöm megértésüket! Igyekszem megosztani Önökkel, minden hozzám eljutott fontos információt és igyekszem itt megválaszolni a hozzám eljutott kérdéseket is.

Kérek mindenkit, hogy nagyon figyeljen oda, hogy mit olvas. Kérem, hogy csak olyan írásokat osszanak meg, amelyek valóságtartalmáról megbizonyosodtak, ne hagyjuk magunkat becsapni, megfélemlíteni!

Mai napon újabb felajánlásokat is kaptunk, ketten jelentkeztek önkéntesnek is és ma már 11 fő kért segítséget. Köszönöm mindenkinek a segítségét és továbbra is bízom benne, hogy minél kevesebb megbetegedéssel átvészeljük az előttünk álló időszakot!

Továbbra is, aki teheti, maradjon otthon!

Gál Zsolt
polgármester


(2020. március 28. 07.40.)


honlapkészítés: dupai