Polgármesteri tájékoztató - 2020. március 25.

A szerdai nap is nyugalmasan telt, fertőzött betegünk szerencsére továbbra sincs.
Az önkéntesek száma gyorsabban nő, mint a segítséget igénylők száma. Szeretném ismét elmondani, a családoknak van elsődlegesen ellátási feladata.
Azoknak tudunk segíteni, akik kérik tőlünk, munkaidőben a Polgármesteri Hivatal telefonszámán: 06 29 335 161 vagy elektronikus formában, megadva az elérhetőségeit.
Szeretném azt is elmondani, hogy ez nem egy ingyenes bevásárlási lehetőség, a segítők arra vállalkoznak, hogy a beszerzéseket lebonyolítják, a költségeket természetesen rendezni kell.
Abban tudunk segíteni, hogy a veszélyeztetett lakosainknak ne kelljen elmennie a postára, gyógyszertárba és a kisebb bevásárlásokra, csökkentve ezzel a fertőződés veszélyét.

Szeretnék mindenkit tájékoztatni arról, hogy mit is jelent a karantén. Kétféle karantént kell megkülönböztetnünk, hatóságilag elrendelt és önkéntes karantént. Hatóságilag elrendelt karanténban, jelenleg Ecseren 1 fő van. Erre, az ő és a mi biztonságunk érdekében van szükség. Nem azt jelenti, hogy biztosan fertőzött. A határ átlépésekor az elrendelt protokoll szerint kikérdezik az utazókat és amennyiben úgy ítélik meg, hogy szükséges lehet, elrendelik a hatósági karantént. Erről az Önkormányzatot is értesítik. Hatósági karantén elrendelése történik akkor is, ha valaki fertőző beteggel kapcsolatba kerül és erről a hatóság tudomást szerez. Ilyenkor is értesítik az Önkormányzatot. Amennyiben valaki külföldről jön haza, nem biztos, hogy karanténba kerül. Erről nincs is tudomása az Önkormányzatnak. Ők saját elhatározásból önkéntes karanténba vonulhatnak. Természetesen erre semmilyen kötelezettsége nincs, csak javasolni tudjuk neki.

A mai napon egy olyan csoportnak szeretném megköszönni az odaadó munkáját, akikről eddig nem beszéltem. Ők az Önkormányzati Konyha dolgozói, a háttérben tevékenykednek a mi ellátásunkért. A rászorulóknak, az óvodásoknak és néhány vendégnek minden nap főznek, ebben a helyzetben is. Az ő feladatuk az ellátottak számára biztosítani a főtt ételt, többségében házhoz szállítással. A konyhán is igyekeztünk minden óvintézkedést megtenni. Az elmúlt héten náluk is akadozott a beszerzés, ami kezd helyreállni. Ennek megfelelően kreatívan kellett kezelniük az étlapot, de megoldották. Köszönöm nekik is a munkájukat!

Engedjék meg, hogy megosszam Önökkel egy személyes élményemet is. Tegnap írtam, hogy kézfertőtlenítő beszerzés okoz gondot. Kb. 10 perccel a poszt megjelenése után kaptam egy üzenetet, hogy valaki magánszemélyként tudna segíteni, ma reggel már kaptunk is tőle jó pár üveggel. Köszönöm. Nagyon jó érzés a mai világban és különösen ebben a helyzetben ezt a sok önzetlenséget megtapasztalni Ecseren! Köszönöm!

Továbbra is aki teheti, maradjon otthon!

Gál Zsolt
polgármester

(2020. március 26)


honlapkészítés: dupai