Nyugodt hétfő - Polgármesteri tájékoztató 2020. március 23.

A hétfői nap is nyugodtan telt, továbbra sincs igazolt beteg a településen. Ennek ellenére mindenkit kérek, hogy a már jól ismert óvintézkedéseket tartsa be!
Az egyeztetések folyamatosak az Önkormányzat és a partnerek között. Az üzletek nyitvatartási idejét figyeljék! Többen jelezték, hogy az ott dolgozók védelmében nem tudják a megszokott rendben nyitva tartani az üzleteket. Ne ijedjen meg senki, ez csak néhány órás nyitvatartási idő csökkenést jelent. Az árukészlet feltöltése továbbra sem okoz gondot.

Sokan jelentkeztek önkéntes feladatokra, és ma már néhányan ténylegesen munkába is álltak. Szerencsére a veszélyeztetett korosztályból is egyre többen betartják a kéréseinket. Jelenleg 4 fő jelezte felénk, hogy kér segítséget, bevásárláshoz vagy gyógyszer beszerzéshez. Aki jelentkezik, a lehető legrövidebb idő alatt visszajelzést kap, hogy ki fog neki segíteni. Az a segítő, akit felkérünk, kap egy maszkot és egy névre szóló kitűzőt, ezzel igazolja, hogy tudunk az ő tevékenységéről. Sajnos a hétvégén kaptam olyan jelzést, hogy valaki az Önkormányzatra hivatkozva próbált értékesíteni élelmiszert. Az Önkormányzat nem árul élelmiszert és semmi mást sem.

A hétvégén nagy port kavart, amikor feltettem egy felhívást, hogy varrónőket keresünk. Mára letisztázódott, 16 fő jelentkezett a feladatra. Egyeztettünk velük, várják az (orvosi nem szőtt vászon) alapanyag megérkezését, és kezdhetik az önkéntes munkát. Az elkészült maszkokat ingyenesen adjuk majd át, azzal, hogy felhívjuk a felhasználó figyelmét, hogy ez nem FFP2-es vagy FFP3-as maszk. Egyeztettem orvosokkal és más egészségügyben dolgozó szakemberekkel, egyöntetűen azt mondták, hogy nem ártalmas a használatuk, és bár nem szűr olyan mértékben, mint a több ezer forintért sem kapható védőmaszk, azért némi védelmet jelent. Tudom, az lenne a jó, ha tudnánk adni minden veszélyeztetettnek a legalkalmasabb maszkokból, de jelenleg az a helyzet, hogy az orvosoknak és a segítőinek sincs, csak az a pár darab, amit mi tudtunk adni. Ők is nagyon köszönik mindenkinek a segítséget. Jelenleg kicsit több mint 100 db készült el, megrendeltük az alapanyagot, amint megérkezik elkezdődik a gyártás. Továbbra is ingyenesen adjuk azoknak akiknek a leginkább szükséges lesz. Kérem ne vitázzanak ezen a kérdésen, minden érintett vállalja az ezzel járó felelősséget. A kényszer visz rá mindenkit, mert bevizsgált maszkot jelenleg nem lehet ekkora mennyiségben beszerezni.

Dr. Kovács-Kléh László doktor úr kérte, hogy itt is tájékoztassam Önöket, hogy a gyerekek védőoltása -a megszokott rend szerint- továbbra is megszervezésre kerül, előzetesen egyeztetni szükséges. Az erről szóló tájékoztató megjelent a www.ecser.huoldalon is. Doktor úr a táppénz kérdéséről is adott instrukciókat. A táppénzes papírok 2 hét helyett 4 hetente is kiadhatók. Aki elővigyázatosságból szeretne otthon maradni táppénzen, csak szakorvosi dokumentumok bemutatása után vehetők fel betegállományba.

Kérem, figyeljék honlapunkat és a koronavirus.gov.hu oldalon is naprakész információkat találnak!

Addig is, aki teheti, maradjon otthon!

Gál Zsolt
polgármester

(2020. március 24.)


honlapkészítés: dupai