Ingyenesen hívható telefonszámon kérhet tanácsot a koronavírussal kapcsolatban

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében. A
06-80-277-455, illetve a 06-80-277-456
lakossági információs vonalak a hét minden napján 24 órában elérhetők lesznek.
A telefonszámok mobil és vezetékes telefonról is egyaránt tárcsázhatók. A telefonvonalakat az NNK működteti, és szakemberek adnak információt az új koronavírusról. A szolgáltatás célja a szakszerű, hatékony, időbeni reagálás biztosítása és elősegítése a megelőzés érdekében.

Fontos: az NNK arra kéri a lakosságot, hogy csak abban az esetben hívják a zöld számokat, ha az NNK weboldalain nem kaptak megfelelő választ kérdéseikre.

Ügyeleti központot működtet a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs is. Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: koronavirus@bm.gov.hu. A beérkező elektronikus levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld.

Magyarországon nincs koronavírusos beteg

A 2020. február 26-ai adatok szerint Magyarországon senki nem küzd koronavírussal. Ugyanakkor két külföldön élő magyar fertőzöttről lehet tudni.

A kormány komolyan veszi a betegséget. Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével operatív törzs állt fel a védekezés érdekében.

Alapos megfontolás javasolt az észak-olaszországi utazás előtt

Az észak-olaszországi utazást tervezőknek a koronavírus terjedése miatt azt javasoljuk, hogy Lombardia, Veneto és Emilia-Romagna tartományokba csak halaszthatatlan ügyekben utazzanak, Olaszország más területeire tervezett látogatásaikat pedig csak alapos megfontolás és mérlegelés után vállalják.

A Római Nagykövetség és a Milánói Főkonzulátus a nap 24 órájában elérhető ügyeleti számokat aktivált a koronavírus fertőzés olaszországi terjedése miatt, a fertőzés kapcsán bajbajutott magyar állampolgárok részére: +39 348 800 8159 (Római Nagykövetség); +39 339 621 9517 (Milánói Főkonzulátus).

A koronavírussal kapcsolatos olaszországi friss hírek a www.konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag honlapon érhetők el.

Vigyázat, álhírek terjednek

Sok internetes felületen terjednek teljesen fals információkat tartalmazó állítások a vírussal kapcsolatban, ezért kiemelten fontos, hogy hivatalos forrásokból tájékozódjunk. Aktuális adatokért, információkért, tanácsokért a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) aktuális információi az irányadóak.

Az új koronavírusról folyamatosan frissülő információk itt elérhetők:
nnk.gov.hu
és
www.egeszseg.hu/

(kormanyhivatal.hu, NNK, kormany.hu)

(2020. február 27.)


honlapkészítés: dupai