Évértékelő a Pest megyei Rendőr-főkapitányságon

Az előző évben elvégzett, és az idei esztendőre kitűzött rendőri feladatokról tartott számvetést Pest megye rendőrfőkapitánya.

Dr. Nagy László r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos köszönetét és nagyrabecsülését fejezte ki a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság teljes személyi állományának a szolgálatteljesítés színvonaláért, a társszervezetekkel, az önkormányzatokkal, a polgárőrséggel, a civil szervezetekkel és az oktatási intézményekkel való együttműködésért. Kiemelte az ügyészi és bírói szervezetekkel napi szinten tartott kapcsolat gördülékenységét és zavartalanságát.

A főkapitány hangsúlyozta, hogy a megyében nem jelentkezett közbiztonsági deficit, összességében nem romlott a bűnügyi helyzet, Pest megye továbbra is biztonságos. A közterületi szolgálat reagáló képességét jó színvonalúra értékelte. A tábornok kitért arra is, hogy a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az előző évet tartozás nélkül zárta, 30 napon túli adósságállomány nem volt.

Az ország legnépesebb megyéjében az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma – tavaly a megye 13 rendőrkapitánysága közül nyolcban. Ráckevén a 2018. évi 1192-ről 434-re esett vissza a bűncselekmények száma. Dunakeszin 32,9%-os (1206-ról 809-re), Budaörsön 29,4%-os (1645-ről 1162-re), Szigetszenmiklóson 21,2%-os, Nagykátán 19,4%-os, Érden 11,8%-os, Cegléden 9,6%-os, Monoron 3,4%-os volt a csökkenés. A 2018-as adathoz képest Szentendrén 0,1%-kal, Dabason 0,6%-kal, Nagykőrösön 2,4%-kal emelkedett a regisztrált bűncselekmények száma. A Gödöllői és Váci rendőrkapitányságon mért növekedés oka egy-egy olyan büntetőeljárás volt, mely több ezer önálló ügyet generált.

A megyében a felderítési eredményesség tavaly 8,1%-kal emelkedett az előző esztendőhöz képest (41-ről 49,1%-ra).

A kiemelten kezelt bűncselekmények (emberölés, testi sértés, kiskorú veszélyeztetése, embercsempészés, garázdaság, önbíráskodás, kábítószerrel kapcsolatos terjesztői tevékenység, lopás, rablás, kifosztás, zsarolás, rongálás, orgazdaság, jármű önkényes elvétele) száma tavaly 2,9%-kal csökkent.

A rablások száma 22,9%-kal, a közterületen elkövetett bűncselekmények száma 4,5%-kal csökkent. Tavaly öt emberölés vált ismertté, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai minden gyilkosság gyanúsítottját elfogták.

A főkapitány a 2020. évre kiemelt jelentőségű célként határozta meg a lakossággal, az ügyészséggel, a bírósággal, a civil szervezetekkel, és minden együttműködővel való kapcsolat megőrzését, szorosabbá tételét. Fő feladatként határozta meg:

a kiegyensúlyozott, kiszámítható munkakörnyezet, és
a közlekedési eredmények javítását,
a közterületen elkövetett jogsértések csökkentését,
az országos jelentőségű rendezvények (Giro d’Italia, Forma-1 futam, EURO 2020 Labdarúgó-Európa-bajnokság, eucharisztikus világkongresszus) rendőri biztosításának eredményes végrehajtását,
az állomány megtartását célzó, az elvándorlást megakadályozó intézkedések megvalósítását,
a határvédelem és a mélységi ellenőrzés biztosítását.


(2020. február 24.)
honlapkészítés: dupai