Február 21-én, pénteken kezdődik a tüdőszűrés

A Törökbálinti Tüdőgyógyintézet kihelyezett tüdőszűrést tart 2020. február 21-én, pénteken, 24-én, hétfőn és 25-én, kedden Ecseren a Rábai Miklós Művelődési Házban, mindhárom nap 8. és 18. óra között.
(Cím: Ecser, Bajcsy-Zsilinszky utca 3.)

A szűrővizsgálat a 40 év feletti lakosoknak évente egy alkalommal továbbra is ingyenes.

40 éves kor alatt, illetve munkahelyi alkalmassági vizsgálathoz a vizsgálat díja 1700-Ft, mely országosan egységes összeg. A befizetés a szűrősen átvehető csekken történik a Postán. A 14-18 év közötti gyermekek szűrése ingyenes, de beutaló, és szülői beleegyező nyilatkozat szükséges. A törvény által kötelezettek, illetve a 18 évnél idősebb tanulóknál, akiknek az oktatási törvény ezt előírja, a vizsgálat természetesen ingyenes.

A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 19. §-a szerint
„a további fertőzés veszélyének elhárítása céljából az alábbi rizikócsoportokba tartozó személyek évente egy alkalommal tüdőszűrő vizsgálaton kötelesek részt venni:
- hajléktalanok; a hajléktalanokkal foglalkozók; az utcai szociális munkát végzők; a népkonyha foglalkoztatottjai; a büntetés-végrehajtási intézetek fogvatartottakkal közvetlenül foglalkozó dolgozói; a rendőrségi fogdák és őrzött szállások dolgozói; az egészségügyi intézmények tüdőgyógyászati, patológiai, sürgősségi, mikrobiológiai laboratóriumi osztályainak egészségügyi dolgozói;”

Panasz nélkül is lehet beteg!

A vizsgálat alkalmas a TBC, illetve sok más tüdőbetegség időben történő felismerésére. A tbc a visszaszorulás ellenére nem kis probléma. Részben azért, mert kb. 1200 új megbetegedést jelent évente, részben azért, mert növekszik az ún. multi drog rezisztens kórokozók száma. A tbc-n kívül a tüdőrák magyarországi előfordulása, gyakorisága fontos társadalmi és egészségügyi probléma. Hangsúlyozzuk, hogy a tüdőszűrés nem a tüdőrák korai felismerésének az eszköze, de kétségtelenül hozzájárul annak mielőbbi, esetlegesen kevésbé előrehaladott stádiumban való felfedezéséhez. Gyakorlatilag alig tér el egymástól a tbc és a tüdőrák szűréssel kiemelt eseteinek előfordulása! Lakossági szűréssel emelik ki a tbc 25,3%-t és a primer hörgőrák átlagosan 23,2%-át, de ez az érték pl. Budapesten 2011-ben 42,1%, Borsod megyében 28,2%, Hajdú-Biharban 37,4%, Szolnok megyében 33,2% - szoros összefüggésben az átszűrtséggel. A szűrésen résztvevők aránya évről évre csökken, valószínűleg a hajlandóság csökkenése miatt, ami nem kedvez sem a tbc, sem a tüdődaganat morbiditási és mortalitási helyzetének. Jelenleg számos kutatás foglalkozik a tüdőrák ún. alacsony dózisú CT szűrési lehetőségével, a rizikóval rendelkező egyéneknél, de ennek kidolgozása és bevezetése még a jövő kérdése. A primer hörgőrákon kívül természetesen egyéb – összességében ritka – rendellenességek korai felismerése is „pozitív hozadéka” a jól működő szűrési rendszernek.

A tüdőszűrés tehát ajánlott minden, egészségével felelősen foglalkozó ember számára!

Kérjük a vizsgálatra hozza magával személyazonosító igazolványát, TAJ kártyáját, illetve ha van, az előző évi tüdőszűrő igazolást!

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a tüdőszűrésen adminisztrációs munkát végző
személyek helyi önkéntesek, akik a vizsgálat menetére nincsenek befolyással.


honlapkészítés: dupai