Maci nap az Andrássy utcai Óvodában

Ébredezik már a medve,
Álmos szemét törölgetve.
Busa fejét nagy gond nyomja,
nincsen néki rádiója.
Így hát honnan tudja meg,
meddig tart még a hideg?”

Néphagyományaink részét képezik a néphittel kapcsolatos ismeretek is. Az ezekkel való foglalkozást már óvodáskorban elkezdjük. Éppen ezért mindig találunk lehetőséget, hogy játékos módszerekkel, közös játékokkal, mesékkel, versekkel, időjósló rigmusokkal gazdagítsuk a gyermek sokoldalú tudását.
Február 2-án gyertyaszentelő napján, a néphit szerint e napon ébred fel először téli álmából a medve, kijön barlangjából és megnézi, milyen az időjárás. Ha süt a nap, és meglátja saját árnyékát, úgy véli, a tél még nem adta ki mérgét és visszabújik helyére 4o napra, ha hideg téli időt tapasztal, kint marad, hamarosan jön a tavasz.
Az elmúlt héten jól körüljártuk a „mackó témát” az óvodában, minden a macikról szólt. A gyerekek behozták kedvenc mackójukat és bemutatták a többi gyermeknek, elmondták tulajdonságaikat is: mi a neve, milyen fajta medve, hol él, sőt, a gyermekek által elképzelt belső tulajdonságaikat is.
Nagy kedvenc volt a barlang építése, ahová szívesen bújtak be, vonultak el, ha egy kis „téli álomra” vágytak.
Zengett az óvoda a mackós daloktól, versektől, mondókáktól, meséktől.
A mackó alakú sütemények illatát pedig még az utcán sétálók is érezhették, majdnem minden nap.
Különféle kézműves technikákkal barkácsoltak medvéket a csoportok. A mindennapos torna foglalkozásokon pedig minden kisgyermek mackóvá változott át, így utánozták a medvék járását, gyűjtötték a málnát, a mogyorót.
Kértük a szülőket, hogy ezen a héten aki tud, hozzon „mackó eleséget”, azaz pl. aszalványokat, mogyorót, amikből aztán remek kóstolós játékok kerekedtek. Ezúton is köszönjük az együttműködést!
Minden gyermek vihetett haza egy kis tasak mézet, amit nagyon köszönünk szépen a Séllei Méhészetnek, akik segítettek, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megajándékozza óvodánkat.
Így aztán egy jó hangulatú, eseménydús hetet tudhatunk magunk mögött, ami szépen megágyazott a farsangi hangulatnak.
Weiszné Koós Ilona Mónika


honlapkészítés: dupai