Üzemel a fénysorompó az Attila utcai vasúti átjáróban

Biztonságosabban tudnak átkelni a síneken a gyalogosok az Attila utcai vasúti átjáróban. 2020. január 31-óta működik az új fénysorompó.

Az Attila utcai gyalogos vasúti átjáróhoz korábban nem szereltek fényjelző készüléket. Amikor az Önkormányzat szorgalmazta fénysorompó megépítését, sok vasúti vezető – köztük ecseriek is – azt tanácsolták, hogy ne is feszegesse a nagyközség ezt a témát, mert félő, hogy a MÁV megszünteti az átjárás lehetőségét. Hosszas küzdelem után többféle megoldási javaslatra kapott az önkormányzat ajánlatot: "Fizesse Ecser a tervezést, ássa ki a kábelek árkát" stb. Végül most úgy valósult meg a közlekedésbiztonsági beruházás, hogy településünknek nem került pénzébe. Pedig egy ilyen építés és a hozzá kapcsolódó munkák, hatósági díjak nagy összeget emésztenek fel.

Köszönet illeti Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő urat, aki folyamatosan segített intézni a minisztériumban és a vasútnál a fénysorompó felszerelését. Több alkalommal egyeztettünk Dr. Mosóczi László államtitkár úrral, hogy ő is tegyen lépéseket a mielőbbi megvalósulás érdekében. Államtitkár úr mindent megtett a beruházás megvalósulásáért. A MÁV illetékesei adtak időpontot, hogy mikor készül el a fényjelző. A megadott időpontig nem igazán teljesült a beruházás, és még sokáig nem történt látható változás. A kitartásunk sokat segített, mikor már majdnem mindenki feladta a dolgot.

Érte kritika a munkát, amely nem ment olyan gyorsan, mint ahogyan néhányan (minket is beleértve) elvárták. De tudjuk, hogy a tervezés, engedélyeztetés, a kivitelező kiválasztásának, a szerződések kötésének folyamata nem rövid és a MÁV is egy nagy (nehezen megmozdulni tudó) szervezet. De végre elkészült, az eredmény pedig már mindannyiunk javát szolgálja.

Szeretnénk megköszönni az Ecseri Polgármesteri Hivatal közterület-felügyelőjének Valyon Tibornak a munkáját, aki öt éve, akár munkaidején kívül is, minden tanítási napon ügyelt a síneken átkelők biztonságára. Nem túlzás állítani, hogy több ember életét mentette meg, volt, akit ruházatánál fogva húzott el a vonat elől.

Ecser Nagyközség Önkormányzata


(2020. február 6.)


Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő és Gál Zsolt polgármester a fénysorompónál
honlapkészítés: dupai