Téli madáretetés az Andrássy utcai Óvodában

Magyarországon potenciálisan 50 madárfaj, többségében énekesmadarak látogatják a kertek, parkok, erkélyek és ablakpárkányok etetőit, a forgalom a tél keménységétől és a hótakaró vastagságától függ. Mivel kedveskedhetünk nekik?
- Napraforgó és apró szemű mag (köles, muhar, mák) keverve, de ha van némi dió, mandula, az is jó.
- Állati zsiradék: kacsa-, liba- és sertésháj, vagy cinkegolyó.
- Alma a gallyakra tűzve vagy a földre szórva.
- Ivó- és fürdővíz, ami cserére szorul, ha befagy.

Hazánkban is egyre többen adják madáretetésre a fejüket abban a biztos tudatban, hogy miközben komoly segítséget nyújtanak tollas barátaiknak, kedvükre gyönyörködhetnek is a színpompás, zajos kavalkádban. A kőbe vésendő alapszabály nagyon egyszerű, Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője fogalmazta:

„A lakosság számára etetni csak az énekesmadarakat szabad, őket is kizárólag a kemény téli hónapokban. A vízimadarak, és az olyan vonuló fajok itthon telelő egyedeinek, mint például a fehér gólya etetése nem szolgálja az érintett fajok érdekeit, épp az emberi szándékkal ellentétes hatást vált ki.”

Kevés ember tudja közömbösen szemlélni a fagyos, téli napokon eleséget keresgélő madarakat. A kemény hideg és a hótakaró akadályozza őket abban, hogy megfelelő mennyiségű élelmet találjanak maguknak. Az eleség folyamatos biztosításával segíthetünk rajtuk a legtöbbet. A madarakat etető ember amellett, hogy gyönyörködik szárnyas látogatói látványában és jóleső érzéssel figyeli táplálkozásukat, egy nagyszerű emberi tulajdonságról is számot ad: önzetlenül segít.
A kisgyermekeknek fontos, hogy minél előbb megmutassuk, mennyire szükséges a madarak védelme, hiszen ebben a korban még nagyon fogékonyak az efféle ismeretekre. Egy nyüzsgő madáretető látványa a gyermeket és felnőttet egyaránt elbűvöl. Nincs is kedvesebb látvány, mint amikor az ember télen a jól fűtött csoportszobából kitekintve az udvarra, ott látja a madarakat csipegetni, repdesni. Mozgalmassá, élővé teszik a téli álmát alvó tájat.
Óvodánk udvarán ebben az évben is folyamatosan gondoskodunk madaraink téli etetéséről. A kihelyezett etetőben folyamatosan pótoljuk a magokat és az itatók befagyott vizét.
A csoportszoba ablakain keresztül figyelemmel kísérhetjük a madáretető különleges vendégeit is – az ismert feketerigón, széncinegén, verebeken kívül megtanulhatják nevüket vagy csak egyszerűen gyönyörködnek bennük.
A gyermekekhez érzelmeiken keresztül vezet az út. A madarakat csodálkozva figyelő, kérdező óvodásnál motiváltabb partnert keresve sem találhat a pedagógus. Egy kis mesén keresztül elbeszélve a szegény kis madárka keserves életét a téli hónapokban, máris megnyertük a madáretetés híveinek őket. Nem fogják hát elfelejteni, hogy télen mennyire rászorulnak kis barátaink a segítségünkre!

Környei Emesehonlapkészítés: dupai