Gallyazási munkálatok

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Elmü Hálózati Kft. megbízásából a Presidente Kft. 2020. január 31-ig gallyazási, kertészeti munkákat végez Ecseren a 20 Kv-os, köznapi nyelven, magasfeszültségű vezetékek nyomvonalában.

A zöld környezet mindig öröm, de komoly veszély forrása lehet, ha a növényzet megközelíti a villamos vezetéket.

A környezetünkért való felelősség vállalása az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport alapvető érdeke. Minden fejlesztésük, beruházásuk kiemelkedő szempontja a minket körülvevő világ megóvása.

Gallyazásnak nevezzük a szabadvezeték-hálózatok mentén lévő fák és bokrok ágainak, gallyainak eltávolítását, mely a hálózat biztonságos üzemeltetése érdekében elkerülhetetlen feladat. Azért van erre szükség, mert a vezetéket megközelítő hajtások balesetet (áramütést), illetve hosszabb-rövidebb szolgáltatás-kiesést okozhatnak.

Az érintett belterületi helyszínek:
- Rákóczi utca
- Kálvária utca
- Szent István utca
- Öregszőlő utca
- Kossuth utca
- Grassalkovich tér
- Bajcsy-Zsilinszky utca
- Zrínyi utca
- Arany János utca
- Apponyi utca
- Ady Endre utca
- Jókai utca
- Ipar utca Fuvaros utca

Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a gallyazásról:

A vezeték biztonsági övezetében csak olyan fákat szabad telepíteni, amelyek megnőve a későbbiekben nem veszélyeztetik a vezetéket, és így az üzembiztonságot. Ezért kérjük, csak olyan fákat ültessenek a vezetékek közelében, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 4 méteres magasságot. Az utcai vezetékhálózat és a mérőhely között elhelyezett csatlakozó vezetéket zavaró fák is jelentősen veszélyeztetik az ingatlan áramellátását.

A 2/2013 (I.22.) NGM rendelete szerint a biztonsági övezet környezetében levő fák, bokrok ágait az ingatlan tulajdonosa (kezelője) köteles rendszeresen eltávolítani, ha azok a szabadvezeték biztonsági övezet határát érintik.

A gallyazási tevékenységet a vegetációs időn kívül, október és március között célszerű elvégezni.

A Villamos energiáról szóló törvény (későbbiekben VET) alapján az ELMŰ Hálózati Kft. a növények vegetációs idejétől függetlenül jogosult a gallyazási munkálatok elvégzésére, illetve elvégeztetésére, amennyiben ezt az ingatlan tulajdonosa nem vagy nem megfelelő mértékben teszi meg. A munkálatok elvégzését az ingatlan tulajdonosa (kezelője) a Polgári Törvénykönyv alapján tűrni köteles.

A gallyazási munkát az ELMŰ Hálózati Kft. rendszerint vállalkozóval végezteti el. Kertészettel, parképítéssel foglalkozó szakértő cégek kapnak megbízást, melyek rendelkeznek kellő gyakorlattal, szaktudással (kertészeti, botanikai ismeretekkel) és a szükséges felszereltséggel. A végeredmény azonban nem feltétlenül ugyanaz, mintha azt a fa tulajdonosa évente végezné el. Ennek oka az, hogy az ELMŰ Hálózati Kft. érdeke elsősorban (érthető módon) a biztonságos üzemeltetés, továbbá egy adott terület gallyazására a nagy területi kiterjedtség miatt csak 2-3 évente kerül sor, így jelentősebb lesz a beavatkozás is. A gallyazás csak a védőtávolságban benőtt ágak eltávolítására terjed ki, a fa többi részének egyébként indokolt metszésére, ritkítására nem. Ezért célszerű, ha a gallyazási munkát a fa tulajdonosa végzi el.

A gallyazási övezet az elektromos légvezetékek feszültségszintje alapján kerül meghatározása:
Középfeszültségű szabadvezeték esetén a szélső vezetőktől
belterületen: 2,5 m
külterületen: 5 m

Kisfeszültségű légvezeték esetén, ha az
szigetelt: 0,5 m
szigeteletlen: 1 m

Szabadvezeték alá ültetésre javasolható, alacsony koronamagasságú díszfafajták:
Acer campestre "Nana" - gömbkoronájú mezei juhar
Acer platanoides "Globosum" - gömbjuhar
Catalpa bignoides "Nana" - ernyőskoronájú szivarfa
Crataegus laevigata "Paul's Scarlet" - pirosvirágú galagonya
Fraxinus excelsior "Nana" - gömbkőris
Fraxinus ornus "Mecsek" - mecseki virágos kőris
Malus x adstringens "Hopa" - díszalma
Malus baccata "Street Parade" - bogyós díszalma
Malus x purpurea "Eleyi" - pirosvirágú díszalma
Morus alba "Nana" - törpe eperfa
Prunus cerasus "Umbraculifera" - gömbmeggy
Prunus fructicosa "Globosa" - gömb-csepleszmeggy
Sorbus aria - lisztes berkenye
Sorbus borbásii - Borbás-berkenye


ELMÜ

Elérhetőségek:
Üzemeltetéssel kapcsolatos ügyintézések:
Pesti Régió Központ:
E-mail: eloszto@elmu.hu
Fax: +36 1/238 – 3357

Közvetlen hibabejelentő vonal
Ezeken a számokon ügyfélszolgálatuk a hét minden munkanapján, egész nap fogadja a hívásokat. Kérjük az Ügyfeleket, az alábbi telefonos elérhetőségeket kizárólag hibabejelentés esetén használják!

ELMŰ hibabejelentő: +36 80/38-39-40;


(2020. január 15.)


A kép illusztráció

honlapkészítés: dupai