IX. Ecseri Böllérfesztivál

Minden évben azt írjuk: soha nem voltak ennyien az Ecseri Böllérfesztiválon. Akkor mit írjunk most? A remek program, a napos idő, a finom étkek és a vidám hangulat rengeteg embert csalogatott ki a Tájházba.

A történésekről olvassák el Dr. Horváth K. József cikkét.


Óriási érdeklődés és siker az idei napfényes böllérfesztiválon

Ragyogó napsütésben zajlott le az immár IX. Ecseri Böllérfesztivál január 11-én a Tájház udvarán, ahova talán ennyi ecseri még soha nem látogatott ki. Az önkormányzat támogatásával és a Rábai Miklós Művelődési és Közösségi Ház szervezésében megrendezett esemény jó híre már jóval túllépett Ecser határain, és számos környező település vezetői is megtisztelték látogatásukkal. Így dr. Szűcs Lajos, a körzet országgyűlési képviselője, valamint Szabó István, a Pest Megyei Önkormányzat elnöke mellett Gál Zsolt polgármester a vendégek között üdvözölhette Tabányi Pál maglódi, Gyenes Levente gyömrői, Kissné Szabó Katalin üllői és Szlahó Csaba vecsési polgármestert is.

Az összesen 7 malac halálával járó böllérversenyen versengő csapatok főztjének elbírálását pedig ezúttal is a Szabadtűzi Lovagrend szakértelmére bízták a szervezők. A számos kategóriában odaítélt díjak elnyeréséért 7 csapat mérte össze tudását. A programot támogatta és aktívan részt vett lebonyolításában a képviselő-testület valamennyi tagja.

Igen nagy erőkkel vett részt a rendezvényen az EKO Kft., hiszen amellett, hogy megmutatták a böllérfesztiválok során szerzett gasztronómiai tudásukat, a program zökkenőmentes lebonyolításáról is gondoskodtak. Mint Kun Attila, a cég vezetője elmondta, szalmát is szállítottak a helyszínre, hogy ha az sáros lenne, legyen mit szétteríteni a földön. De emellett az elengedhetetlenül szükséges víz és áram biztosítása is az ő feladatuk volt. Ám hogy a versengésben is derekasan meg tudják állni a helyüket, csapatukat néhány ’külsőssel’ erősítették. Így az önkormányzati konyhát vezető Földváryné Martinovics Mónika és kollégája, Weisz László és felesége, valamint ’Csaba Hentes’ felesége, Emőke is az ő soraikban serénykedett. A korábbi évek hagyományainak megfelelően pedig kínálatukból idén sem maradhatott el a meglepetés, ami ezúttal ’malacszárny’, azaz ropogósra sütött csirkeszárny volt. ’Szíverősítőként’ pedig pálinkát kínáltak.

Az ’Ecseri Jótevők – McEtetlek’ már rutinos versenyző, s a böllérfesztivál történetének mind a 9 évében képviseltette magát az egy baráti társaság alkotta kis közösség. Standjuk már első ránézésre is hívogató volt, hiszen a McDonald’s éttermekben megszokott ’drive in’ gépkocsis felhajtó mintájára ők is egy kis közlekedőfolyosót alakítottak ki a főztjüket megkóstolni vágyók könnyebb eligazodása céljából. Tehát ha az étkezni vágyó betért ide, először kérte az ételt, majd megkapta azt, végül pedig a kóstolójegyet bedobta az e célra kihelyezett dobozba – s már mehetett is tovább, átadva helyét az utána következőnek. Ha viszont várnia kellett az étel elkészültére, félreállt várakozni. S mint Veszelovszkiné dr. Csóka Gabriella elmondta, e megoldással a torlódást szerették volna elkerülni.

Az ’Üllői VKSK’ férfi kézilabda csapata szakosztályelnökük, Horváth Tamás ecseri önkormányzati képviselő révén kapcsolódott be a versenybe – s immár több éve minden alkalommal itt találjuk őket. Főszakácsuk idén is Jakabacska Zsolt volt, aki ’civilben’ kapus és csapatkapitány. A versenykiírás szerint elkészített ételeikhez almapaprikát, csalamádét és kovászos uborkát kínáltak. Az alapanyagul szolgáló 150 kilós hízó a verseny előtti napon érkezett Ráckeresztúrról, aki életének utolsó éjszakáját a csapatkapitány háza előtt töltötte Gyömrőn, szalma almon, fűtött autóban.

A szomszédos XVI. és XVII. kerületi lakosokból álló ’Leszúr-lak’ is rutinos versenyző már, hiszen az ecseri rendezvényt megelőzően Kistarcsán versenyeztek eredményesen öt éven keresztül. S mint a csapatkapitány Szegedi Gábor bátyja, Tamás elmondta, Ecserre az újabb megmérettetés vágya vezette el a főként családtagokból és néhány barátból, ismerősből álló csapatot. Fogóitalként egy különleges nedűt, 2006-os évjáratú, tölgyfahordóban érlelt szilvapálinkát kínáltak, aminek gyümölcsalapját az üknagyapa kertjének saját termésű szilvája adta. Főztjükkel elsősorban nem a díjakat szándékoztak ’besöpörni’, hanem azt szerették volna elérni, hogy jól érezzék magukat a közös megmozduláson.

Az idei verseny újonca a Gászler Kft. csapata volt, akik pavilonjuk dekorációját különösen nagy gonddal készítették el, a vidéki élet jellegzetes elemeit megjelenítve. S hogy főzőtudományuk se maradjon el ettől a látványtól, arról egy kb. 120 kg súlyú, Ráckevéről érkezett disznó gondoskodott. Mint Gászler János és felesége, Kati elmondták, a társaság magját barátok alkottják. Ám mivel a cég fuvarozással foglalkozik, az ország szinte minden részén dolgoznak. Így Hajdúböszörményből, Sülysápról, Kókáról, Ráckevéről, Nyáregyházáról, Monorról, Üllőről, Székesfehérvárról, valamint a főváros több kerületéből is eljöhetett minden munkatársuk, aki akart. Így részvételük egyúttal csapatépítési célokat is szolgált. A Gászler házaspár a társaság hentes tagjával közösen próbálta összeállítani a menüjüket is, melynek különlegességét a vékony bélbe töltött grillkolbász adta. A cég egyébként 15 éve rendelkezik telephellyel Ecseren, az iroda azonban 3 éve költözött ide, műhelyük pedig 2 éve van a településen.

Némileg több tapasztalattal rendelkezett viszont már a tavalyi győztes ’preRÖFItt’ csapata, akiknél idén már a kerítés is kolbászból volt. De természetesen elkészítették kolbászbiciklijüket is, újhagyma küllőkkel és defekttűrő kerékkel – amit szintén kolbász biztosított. Mindennek elkészítéséhez pedig 17 kg kolbászt használtak fel, amit külön kellett elkészíteni füstölt húsból, hogy nem törjön el a meghajlításoknál. De kínáltak még mézeskalácstálat, valamint pogácsát bacon tálon. A versenyen kívül kínált fogópálinkájuk sem volt mindennapi: házi főzésű banánpálinka. Desszertet pedig négyfélét is készítettek, mindet a helyszínen, frissen, aminek egyik fajtájához hájastésztát használtak alapul. De sütöttek emellett kürtőskalácsot is birsalmás diós széllel.

Az Ecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesület idei részvételéhez az igazi hangulatuk akkor érkezett meg, amikor felállították sátraikat, ami tavaly még csak egy volt, fele ekkora területen. A versenyre vásárolva pedig Méhész Pál elnökben megerősödött az a felismerés, hogy az ÖTE igen jól szervezett civilszervezet, akiknek évente 4 közös megmozdulásuk is van, s náluk mindenki tudja a dolgát. Ez a böllérversenyen is megmutatkozott, és böllérük is hozzáértőnek nevezhető, hiszen a vadásztársadalomból érkezett hozzájuk. Ezen kívül 15 éve hentes és pártolótagja az ÖTE-nek. Idén nekik sikerült legjobban a szúrás és ők tudták levenni a legtöbb vért is, így csak ők tudtak véres hurkát is készíteni. Az idei versenyre szervezettségük mellett felszereltségüket is javították és egy lakatos kollégájuk jóvoltából 2 új sütőt is készítettek munkájuk megkönnyítéséhez. A disznót ők is az önkormányzaton keresztül rendelték meg, mely végül is egyéni azonosítóként egy bilétával érkezett a helyszínre. A fogópálinka barackból készült, amit Kovácsné Vári Ildikóék maguk főztek Gombán termett barackból. S noha Sztancsik Csaba csapattal nem indult az idei versenyen, részvétele azonban – csakúgy, mint tavalyi anyagi támogatása – ezúttal sem maradt el. Idén saját készítésű borral járult hozzá a jó hangulathoz, de emellett megkóstolták jóízű házipálinkáját is. Mint mondotta, külön csapat indítására ugyan már nem futja az idejéből és energiájából, ám 11 évi aktív versenyzés után más módon is szívesen támogatja a rendezvényt.

Az EKO Kft. külsősökkel megerősített csapatának tagja volt Dr. Tanczik Balázs plébános is. Már tavaly is kapott meghívást, akkor azonban egyéb irányú elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni. Az ’Ecseri Jót-evők’ is meghívták, így egyszerre két társaságot is támogatott. Mint az atya elmondta, 6 évig volt Dabas-Gyónon, ahol vágtak disznót, a plébánia udvarán, az Egyházközség tagjaival együtt, jótékony célra. A vacsorajegyek megvásárlói az Egyházközséget támogatták, és persze jó közösségépítő rendezvény is volt a közös munka. A Böllérfesztivál versenyként eddig ismeretlen volt a számára. S úgy tapasztalta, hogy ez a közös megmozdulás összekovácsoló hatással bír. Azért kedveli, mert emberközeli program, amivel a városokban, ahol eddig dolgozott, nem igen jellemző. Ecseren viszont ismerik egymást az emberek, s a böllérfesztiválon nem az a fontos, hogy megegyék az ételt, hanem az is, hogy együtt készítik azt el, s ez a munka összekovácsolja az embereket. S ez a lényeg, mert vendégül látni valakit nem olyan, mit együtt csinálni valamit. Ezért már reggel 6-kor ő is a Tájházban volt, hogy részt tudjon venni a közös munkában. Az általános tapasztalata is az, hogy Ecseren nagyon segítőkészek az emberek, ami a városokban nemigen tapasztalható. Így ha bármikor segítséget kér valamilyen teendőhöz, biztos, hogy legalább húszan rögtön jelentkeznek rá, még ha vasárnap délutánról van is szó.

Gál Zsolt polgármester örömét fejezte ki aziránt, hogy idén minden eddiginél nagyobb számban jöttek ki az ecseriek a böllérfesztiválra. Az eladott kóstolójegyek számából egyébként utólag pontosan meg tudják állapítani a résztvevők számát. Tavaly ugyan a Dankó Rádió hirdette a rendezvényt, így szép számmal érkeztek más településekről is látogatók, most azonban nem volt hirdetés, így több volt az ecseri vendég. Az önkormányzatnak az is az elsődleges célja, hogy az ecseriek vegyenek részt rajta minél nagyobb arányban – de természetesen szívesen látnak máshonnan érkezőket is. Nem cél továbbá a profitszerzés sem, ehelyett a jó hangulatot és kedvet, a megelégedettséget állítják a középpontba. A programot jövőre is tovább szeretnék folytatni. Terveznek némi újítást is bevezetni, amiről azonban még korai lenne most beszélni. Az viszont valószínű, hogy növelni kellene a rendelkezésre álló területet, mert egyre nagyobb számban mérik össze tudásukat a részt vevő csapatok.


(A verseny végeredményét később közöljük.)
Kolbászból van a bicikli

Az önkéntes tűzoltók a munka kezdetekor

Tanácskozik a zsüri

A díszítés


Tabányi Pál, Maglód polgármestere, Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő és Gál Zsolt, Ecser polgármestere

Szever Pál, a Művelődési Ház igazgatója, műsorvezető

Gál zsolt polgármester megnyitó beszédét tartja


Dr. Szűcs Lajos köszönti a résztvevőketKolbászból van a kerítés

Régi pörzsölő

Abonyi Attila, a hangulatfelelős

Sül a kolbász az EKO standján
A Polgármesteri Hivatal dolgozói is tüsténkedtekDr. Tanczik Balázs plébános úr a helyieket erősítette


Az eredményhirdetés

Gál Zsolt, Ecser polgármestere, Kissné Szabó Katalin Üllő polgármestere és Szabó István, a Pest megyei Közgyűlés elnökehonlapkészítés: dupai