Meghívó a IX. Ecseri Böllérfesztiválra

Ecser Nagyközség Önkormányzata és a Rábai Miklós Művelődési Ház 2020. január 11-én, szombaton 06.30. órai kezdettel rendezi meg a IX. Ecseri Böllérfesztivált és Versenyt a Tájház udvarán (Ecser, Zrínyi u. 35.).
A rendezvényre szeretettel meghívjuk Ecser Nagyközség Lakosságát!

Rendezvényünk elsődleges célja a hagyományok ápolása és őrzése, a disznóvágás módjának és az ételek készítésének bemutatása a településünk közönsége részére. Idei fesztiválunkon hat csapat indul. Szeretettel hívjuk és várjuk a Tisztelt Lakosokat a Böllérfesztiválra! Reméljük mind a látogatók, mind a csapatok tagjai jól érzik majd magukat a rendezvényen.

A Szabadtűzi Lovagrend zsűrije díjazza a legjobb
böllért
toros levest
hagymás vért
hurkát
toros káposztát
kolbászt
fogópálinkát
forralt bort
pecsenyét
süteményt.

A legnépszerűbb csapat közönségdíjban részesül.

A helyszínen 500-Ft/2 db áron kóstolójegy vásárolható, egyébként a belépés díjtalan.


A rendezésben közreműködő szervezetek minden évben értékelni szokták az előző fesztivál szervezése során szerzett tapasztalataikat. Így tettek a 2019. évi Böllérfesztivál után is. Ezekből a tapasztalatokból szeretnénk itt Önökkel megosztani néhány tudnivalót.

1. Parkolás:
A Böllérfesztiválra nagyon sokan érkeznek autóval. Kérjük, úgy parkoljanak, hogy a Zrínyi utcában a folyamatos közlekedés biztosított legyen, és a KRESZ szabályait tartsák be! Tilos pl. várakozni kapubejáróban.

2. Kóstolójegy
A kóstolójegy – ahogyan a neve is mutatja – az ételek kóstolására szolgál. Nem alkalmas annak az időnként jelentkező elvárásnak megfelelnie, hogy négytagú család egész hétvégi ételszükségletét biztosítsa. Ha valaki ételhordókkal szeretne elvinni nagyobb mennyiségű sült kolbászt, akkor az utána érkezőknek várni kell a következő adagok elkészítésére.

Nyers ételeket, húsokat nem adhatnak el a csapatok.

A disznóvágásnak megvan a maga technológiai sorrendje. Ráadásul az egyik csapat gyorsabban, a másik lassabban halad a sertés-feldolgozással. Amikor már többféle étel készen van, akkor az óra kb. delet mutat. Reggel 8-kor még nincs feldolgozva a sertés. ezért ilyenkor még nincsenek készen az ételek. Kérjük a látogatókat, hogy ezt vegyék figyelembe.

Kérjük, tartsák szem előtt azt is, hogy nem vendéglátó helyre látogatnak. A csapatok tagjai civil emberek, akik szívesen adnak kóstolót, de nem pincérek és nem profi kiszolgálók.

A versenyzők korlátozott mennyiségben tudnak előállítani bizonyos ételeket, ezek egy-egy csapatnál elfogyhatnak (pl. sült vér).
Az is előfordul, hogy a sütési, főzési folyamat miatt időnként várni kell az ételekre, de az eddigiekben még minden alkalommal volt este is elfogyasztható étel.

Kellemetlen szóba hozni, de a korábbi tapasztalatokból okulva le kell írnunk, hogy csak azt vegyék el a csapatok asztaláról, amit Önöknek átadtak.

A disznóvágásnál vannak veszélyes eszközök. Pörzsölő, gázpalack, éles kések, darálók, forró vízzel teli üstök. Kérjük, ezekre figyeljenek! A csapatok tevékenykedése megnézhető, de területükre bemenni nem szabad.

Jó szórakozást kívánunk!

A Szervezők


honlapkészítés: dupai