A Székely Nemzeti Tanács felhívása polgári kezdeményezésük támogatására

A Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezését 2019. április 30-án vette nyilvántartásba az Európai Bizottság. Hat év pereskedés után sikerült ez, köszönhetően Magyarország Kormányának is, amely mellettük avatkozott be a perbe. 2020. május 7-ig kell egymillió aláírást összegyűjteniük Európa legkevesebb hét államából.

2019. november 12-én a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága egyhangú állásfoglalást fogadott el, amely többek között felhívja "az anyaországi és külhoni nemzetrészekben élő magyarokat, hogy a polgári kezdeményezést aláírásukkal minél nagyobb számban támogassák."

2019. november 15-én a Magyar Állandó Értekezlet zárónyilatkozatában a MÁÉRT tagszervezetei "arra biztatják a magyar közösségek képviselőit, hogy minél szélesebb körben nyújtsanak tájékoztatást a nemzeti Régiókért európai polgári kezdeményezésről, hangsúlyozzák az aláírások összegyűjtésének fontosságát."

Bővebb információk a
www.nemzetiregiok.eu
oldalon találhatóak.
A Támogatom gombra kattintva el lehet jutni az elektronikus aláírási felülethez.
Támogató ív letölthető ugyanerről az oldalról.

A kezdeményezés tárgya:
Az Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

Fő célok
A fentiekben jelzett régiók, köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy kell megelőzni, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió feltételeit fenntartani, hogy közben sajátosságaik ne változzanak meg. Ehhez biztosítani kell számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más EU alaphoz, forráshoz, programhoz, meg kell teremteni a garanciákat sajátosságaik fenntartásához, a megfelelő gazdasági fejlődéshez, hogy az Unió átfogó, harmonikus fejlődése fenntartható legyen, és kulturális sokszínűsége is fennmaradjon.

Elektronikus aláírási lehetőség a
eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative
oldalon.honlapkészítés: dupai