Az év első szelektív hulladékgyűjtése

A Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. értesítése szerint a következő házhoz menő csomagolási hulladék-gyűjtésre 2020. január 2-án, csütörtökön kerül sor. A csomagolási hulladék a sárga zsákban, vagy bármilyen áttetsző (nem fekete) zsákban is kihelyezhető. Jó alkalom ez a karácsonyi csomagolóanyagoktól való legális megszabadulásra.

Mi kerülhet a (sárga) zsákba?
 papír (tisztán, laposra hajtogatva): kartondoboz, hullámpapír, élelmiszerek és kozmetikai cikkek papírdobozai, színes és fekete-fehér újság, szórólap, prospektus, irodai papír, füzet.
 műanyag (kiöblítve, laposra taposva): színes- és víztiszta PET palack, kupak (üdítős, ásványvizes), kozmetikai és tisztítószerek flakonjai (pl: samponos, öblítős, mosogatószeres), reklámszatyor, nylonzacskó, csomagolófólia, fólia (zsugor és strech), joghurtos, tejfölös és margarinos dobozok,
 fém- és italos kartondoboz (kiöblítve, laposra taposva): fém italos doboz (pl: üdítős, sörös, energiaitalos), tartós tej és üdítők dobozai (TetraPack), konzervdoboz

Higgye el, jól megférnek egymás mellett!
Ne botránkozzon meg azon, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékokat összeöntjük! Az összegyűjtött csomagolási hulladékokat válogatóművekbe szállítják, ahol megtörténik a frakciók utólagos külön válogatása. A frakciók együttes gyűjtésének egyrészt gazdaságossági okai vannak, illetve a
korábban a gyűjtőszigeteken alkalmazott frakciónkénti különgyűjtés csekély mértékben valósult meg, ezért minden esetben így is szükséges volt az utólagos válogatás!

Kiöblítve?! IGEN!
Egyes flakonokat, ételes dobozokat és olajos palackokat elvileg el kellene mosogatni, mielőtt a zsákba kerülnek. Sokakban megfogalmazódik, hogy a mosogatással azonban vizet pocsékolunk, és ezzel többet ártunk a környezetünknek. Vagy mégsem? Nem azt várjuk el, hogy patyolat tiszta
legyen, csupán azt, hogy makacs szennyeződések ne legyenek benne/rajta. Elég, ha például a mosogatás végén a mosogatóvízben átöblítjük, vagy szükség szerint szivaccsal eltávolítjuk a szennyeződéseket!
Különösen fontos mozzanata ez a gyűjtésnek, mivel ugyanabba a zsákba kell rakni az összes szelektíven gyűjtött hulladékot (vagyis a műanyag, a papír és a fém együtt) és ha más anyagokkal szennyeződnek, sajnos nem hasznosíthatóak újra!

Az sem elhanyagolható szempont, hogy otthon sem büdösödnek a zsákban az elszállítás időpontjáig

2020. január 2-án természetesen kommunális hulladékgyűjtés is lesz.

A zöldhulladék gyűjtés időpontja: 2020. január 9. Ekkor viszik először a fenyőfákat is.

2020-ban tehát nem egy napon lesz a szelektív gyűjtés és a zöldhulladék gyűjtés. Kérjük, figyeljenek erre! A kétheti szállítás mindig meg lesz tartva. Páratlan héten szelektív gyűjtés, páros héten zöldhulladék gyűjtés lesz. Az évi szállítási rendet hamarosan feltöltjük és megjelenik majd a Cserfa újságban is.

Honlapunkon rendszeresen megírjuk az időpontokat és a tudnivalókat.


honlapkészítés: dupai