Luca nap az Andrássy utcai Óvodában

Luca napjához (december 13.) több népszokás is kapcsolódik. Ezek eredete valószínűleg az, hogy a Gergely-naptár bevezetése előtt ez a nap volt az év legrövidebb napja (eltérően a mai téli napfordulótól, ami december 21-re, esetenként 22-ére esik).
Ilyenek például:

- Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni;nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek.
- A keresztény hit szerint Szent Lúciára emlékezünk, aki ezen a napon mártírhalált halt hitéért. Példamutató tisztasága és alázatos élete folytán nevét a fény (lux) szóval is kapcsolatba hozták.
- Svédországban a Nobel-ünnepségek zárónapja volt, s e nap reggelén gyertyás-koronás lányok köszöntötték az új Nobel-díjasokat
- A Luca-naptár szerint a következő esztendő januárjában a megfigyelési helyen olyan idő lesz (átlagosan), mint Luca napján (december 13.), februárban olyan, mint Luca másnapján.
- Egy másik időjósló módszer, a hagymakalendárium szerint egy fej hagymát tizenkét szeletre vágtak és a szeleteket megsózták. A hiedelem szerint az a hónap lesz csapadékosabb a következő esztendőben, amelyiknek megfelelő szelet benedvesedik.
- A következő év termését próbálták megjósolni a Luca-búza keltetéssel. Luca napján búzaszemeket kezdtek csíráztatni a kemence közelében, amelyek karácsony tájára zöldültek ki. Később a kikelt búzával az adventi oltárt díszítették.
- Kotyolás volt, amikor Luca napjának hajnalán a gyerekek körbejárták a házakat, mondókákkal bő termést és jószágszaporulatot ígértek kisebb ajándékokért cserébe, és átkokat, ha nem kapnak ajándékot.
- Luca szék készítése, melyre ráállva az éjféli mise idején megláthatták a boszorkányokat.
Ezen népi hiedelmek, hagyományok közül óvodánk a Luca-búza ültetésével foglalkozott az idei évben. A gyermekek pedagógusaikkal együtt vetették el, kis cserepekbe a búzaszemeket. Közben óvónénijük elmesélte nekik, hogyan fogják figyelmi a búza kicsírázását és mikorra kell, hogy kikeljen. Örömmel címkézték fel kis jeleikkel az agyagcserepeket.
Azonban ezzel a nap még nem ért véget.
Délután óvodánk átalakult egy karácsonyi vásári színtérré. Kedves dallamok, finom mézeskalács illat árasztotta el a csoportszobákat. Az árusító asztalok megteltek finom karácsonyi süteményekkel, szebbnél-szebb kézzel készített ajándékokkal.
Hálás köszönet a Szülőknek és a Pedagógus kollégáknak, akik fáradságot nem kímélve készítették el az édes és sós finomságokat, a díszes karácsonyi kicsi és nagy ajándékokat. Köszönjük, hogy ilyen sokan segítették ennek a napnak a megvalósulását és töltötték együtt velünk ezt a délutánt.
honlapkészítés: dupai