Mikulás az Andrássy utcai Óvodában

A palástban, püspöksüvegben és pásztorbottal ajándékokat osztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak,a népies alakja. Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje, ezért a későbbi korokban a népi vallásosság hatására kialakult ajándékosztó püspöksüveges Mikulás előképének és mintájának tartják.
A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán a Mikulás meglátogatja a gyermekeket, s ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik. Ez a népszokás, azaz az ablakba kitett csizmákba ajándékot helyező titokzatos Mikulásjárás körülbelül egy évszázadra tekint vissza.
A mi jóságos Mikulásunk Lappföldön él, szánját rénszarvasok húzzák, a segítők pedig általában manók, krampuszok.
Ezen gondolatokkal teli várták az Andrássy utcai Óvoda kis óvodásai is december 06-án a Mikulást, aki olvasván a gyermekek leveleit, idén is ellátogatott hozzánk.
A hangulatkeltésről az óvoda felnőtt dolgozói gondoskodtak, akik már hetek óta lázasan próbálták a Mikulás mesét, hogy mosolyt csaljanak gyermekeik arcára. A mese után megérkezett végre a „Nagyszakállú”, akinek ezúton is szeretnénk nagyon megköszönni, hogy mindig jókedvűen, mosolyogva érkezik és örömmel hallgatja a gyermekek verseit és énekeit.
A kicsik tágra nyílt szemekkel figyelték, hogy mit mesél a messziről érkezett vándor, aki kicsit megpihenve nálunk , indult tovább( a többi óvodába), hogy még a mai napon mindenkihez eljuthasson.
„… A melegben ülni jó, átfázhattál Télapó!
Érezd otthon itt magad! Jöjj be, rakd le zsákodat!
Csevegj velünk, jót pihenj! Mi könnyítünk terheden.
Hagyd itt, amit rejt a zsák, komótosan menj tovább!”























honlapkészítés: dupai