Márton nap az Andrássy utcai Óvodában

Novemberi jeles napunk: Márton napja.
„Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik.” - tartja a mondás.
A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt Szent Márton legendájához, mely röviden a következő:
Szent Márton katonaként szolgált a római hadseregben. Később pap lett belőle. Nagyon szerették mindenütt, mert jóságos volt és mindenkinek segíteni próbált. Egy nap egy koldus mellett lovagoltak el. A koldus nagyon fázott, Márton segítségét kérte. Márton pedig kardjával kettévágta köpenyét és felét a fázó koldusra terítette. Az emberek püspökké akarták választani, de Márton nem szeretett volna püspök lenni, egyszerű életet akart élni. Egy liba ólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal.
A Márton napi készülődés nagyon jó alkalmat ad arra, hogy felelevenítsük a néphagyományt, Márton legendájának elmesélésével pedig felhívjuk a gyerekek figyelmét a jószívűség, a segítőkészség és adni tudás fontosságára.
Német nyelvterületről terjedt el a fáklyás felvonulás, amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó
cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.
Ezt a kis fényt hordozzák óvódásaink, gyermekeink, akikben igyekszünk ápolni, óvni az ösztönös jóságot, amíg csak lehet. Lelkesen, izgatottan hangolódtak a lámpás felvonulásra, egész héten készültek a kis lámpások, minden csoportban más-más technikával.
Minden nap finom sütemény illat lengte be az óvodát, tucatszám sültek a liba alakú sütemények, különböző receptek alapján. A tanult libás dalokat pedig a lámpás felvonuláson mindenki a legjobb tudása szerint énekelte.
Eredetileg a Sportpályára szerettünk volna levonulni, de az időjárás közbeszólt, így az óvoda Andrássy utcai bejáratától az Arany János utcai kapun át vonultunk a konyhaablakig. Ennek is megvolt a maga meghittsége. Szent Márton történetének elmesélése után, férjemmel, ’Laci bácsival’ és kisfiammal mini koncertet adtunk egy nem mindennapi színpadon: az eső miatt a gitáros és a hangosítás a konyhában kapott helyet, a konyhaablakot kitártuk, én padig az ablak előtt vezényeltem a Márton napi dalok előadását. Írtunk is egy dalt, amit a gyerekekkel eljátszottunk. Hely hiányában nem volt annyira látványos, de az a kellemes légkör, ami átjárta az óvoda udvarát, a sok kis átszellemült szempár és a kissé vicces helyzet igazán maradandó élménnyé tette ezt az estét.
Meg is jegyeztük, hogy „mennyi minden történt már ebben az ablakban!”.
És valami azt súgja, hogy még sok emlékezetes dolog fog még itt történni.
A koncert után következett a Márton napi ’lakoma’, íncsiklandozó libazsíros kenyérrel, hozzá zöldségekkel vendégeltük meg a szülőket és gyermekeiket, illetve forró teával melegíthették fel magukat.
Mindenkinek köszönjük, akit az eső sem tántorított el és ilyen szép számmal tudtuk megvalósítani ezt az estét.
Weiszné Koós Ilona Mónika-óvodapedagógus


honlapkészítés: dupai