Márton nap a Cserfa Kuckó óvodában

A Szent Márton napja (november 11) jeles dátum a népi kalendáriumokban: ekkorra híznak meg a fiatal libák, érik meg az újbor. Márton napjához számos időjóslás is fűződik: Márton olykor fehér lovon jár – tehát fel kell készülni a havazásra; ha pedig Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban botorkál, vagy ha jókedvű Márton, kemény lesz a tél. A közmondás úgy tartja, aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik.
Óvodánkban, igyekszünk a gyerekeket megismertetni a néphagyományokkal. Ezek egyike -a gyerekek körében nagyon kedvelt- Márton nap. Témahét keretében minden nap változatos tevékenységekkel: libás játékokkal, mondókákkal, énekekkel, közmondásokkal ismerkednek a gyermekek. A hét fénypontja pedig, a lámpás felvonulás, melyre ovisainkat családjukkal együtt vártunk.
Péntek délután, az alkalomhoz illő libazsíros kenyérrel és meleg teával fogadtuk az érkezőket. A jelenlévők köszöntése és Márton legendájának megismerése után, lámpásainkkal kezünkben felsorakoztunk, és énekszóval vonultunk végig a Széchenyi utcán. Sétánk közös tánccal, játékkal záródott, s pislákoló lámpásaink fénye mellett indultunk haza.
honlapkészítés: dupai