Népi hét az Andrássy utcai Óvodában

Népi hét az Andrássy utcai Óvodában

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra, és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, kincseket!”
Óvodánkban kiemelkedő szerepet kap a hagyományápolás, a népi szokások felelevenítése. A még mindenre nyitott kisgyermek sokkal fogékonyabb a néphagyományok befogadására. A népszokások lényeges eleme a hagyományőrzés, a népi kultúra nemzeti értékek megbecsülése. Az életben a legfontosabb dolog a szeretet, az összetartozás, az egymás elfogadása, megbecsülése.
Ezen gondolatok indítottak minket, óvodapedagógusokat a népi hét megszervezésére. Első nap a tájházba látogattunk el, ahol intézményvezetőnk röviden ismertette a ház történetét, elosztását. Mesélt az udvaron található helyiségekről, tárgyakról, eszközökről. Ezután csoportonként birtokba vettük az épületet. Megfigyelhettük a régi idők használati tárgyait, a korhű szobák berendezését, az Ecseri népviseletet, mely nagy tetszést aratott a gyermekek körében. Az udvar lehetőséget biztosított számunkra a szabad mozgásra, akadt olyan csemeténk, aki a szalmabála meghódítására is készséggel vállalkozott. Másnap a nyugdíjas klub lelkes csapata látogatott el óvodánkba. Elhozták nekünk az Ecseri lakodalmas kalács titkos receptjét. Mariska néni irányításával kezdetét vette a tészta bedagasztása. Eközben énekeltünk, majd táncra is perdültünk. Az egyik kisgyermek így mesélte anyukájának délután: „Képzeld anyu, én ma egy régi nénivel táncoltam!” A nagycsoportosaink bent maradtak és a tészta megkelése után együtt fonták meg a kalácsokat. A hetet préseléssel folytattuk, ezen a napon minden gyermek egy fürt szőlővel érkezett reggel óvodába. Előkészítettük a darálót és a prést, majd csoportonként történt a gyümölcs feldolgozása. Munka közben megneveztük a szőlő részeit, összehasonlítottuk nagyságuk, színük szerint. Örömmel elevenítettük fel a tanult énekeket, verseket, mondókákat. Fáradságos munkánk eredményét minden csemeténk szívesen fogyasztotta el, melyet az előző napon sütött kaláccsal koronáztunk meg. Az utolsó napon népi táncházat tartott nekünk a Regölő zenekar. Az együttes bemutatkozása hangszer felismeréssel kezdődött. A gyerekek lelkesen találgatták a neveket. Interaktív előadásukba szívesen kapcsolódtak be a gyermekek. Sok új élménnyel, énekkel-verssel gazdagodtunk.
Úgy gondoljuk, hogy sikerült felkelteni a gyermekek érdeklődését a régmúlt idők megismerése iránt. Ebben segítettek a csodálatos népdalok, mondókák, népi játékok, népi hangszerek.
Vargáné Lilik Katalin-óvodapedagógus
honlapkészítés: dupai