Határtalanul - 7. osztályos tanulók Erdélyben

2010-től a 7. osztályosok részére állami támogatással, pályázati rendszerben lehetőség van megismerkedni a határon túli magyarlakta területekkel. 2019. februárjában pályázatot nyújtottunk be 5 napos erdélyi útra. Mivel iskolánk 7. osztályosainak létszáma nem volt elegendő, így meghívtuk a Pittner Dénes Általános Iskola hetedikeseit egy közös utazásra. Így 28 ecseri és 16 péteri diák Indult szeptember második hetében Erdélybe. A két iskola diákjai hamar összebarátkoztak a közös programokon és az út végére egységes csapattá formálódtak.

Pályázatunkban vállaltuk az előkészítő szakasz, az utazás és értékelő szakasz teljesítését. Augusztusban vált biztossá pályázatunk eredménye, így a nyári szünet végén megkezdtük az előkészítő munkát. A tanulók számára felkészítő órákat szerveztünk (Erdély története és jelene, az etnikai viszonyok, az utazás programja, valamint a toleráns viselkedés alapszabályai, tánctanulás). Szülői értekezleten pénzgyűjtést és ajándékok összegyűjtését határozták el a szülők, az adományokat a dévai Szent Ferenc Alapítvány diákjainak vittük el.

Az utazás során a gyerekeknek lehetősége nyílt megismerni a határon túli magyarság kultúráját és hagyományait, a történelmi emlékeket és természeti értékeket. A napi menetrend feszített volt, így a tervezett program valamennyi elemét teljesítettük. A tanulók véleménye szerint a legszebb, legélvezetesebb tevékenység a kirándulások és várlátogatások voltak.

Mindannyian úgy gondoljuk, hogy „Határtalan” szeretettel fogadtak minket, szívesen vennénk részt máskor is hasonló utazáson. Remélem, hogy legtöbben olyan felejthetetlen élményekkel tértek vissza, hogy egyszer majd szüleiket és testvéreiket is magukkal viszik egy erdélyi kirándulásra!

Pappné Horváth Katalin


Sági Panka Dóra 7.a osztályos tanuló úti élményei:

Erdélyben jártunk

Megnyertük a pályázatot! El se akartuk hinni, nagyon örültünk. Izgatottan készülődtünk az útra.

Reggel 6 órakor indultunk Ecserről. Első úticélunk Nagyvárad volt, ahová hosszú út vezetett, de jókedvvel álltunk neki a sokórás utazásnak. Nagyváradon megismertük a honismeret-vezetőnket. Körbejártuk a várat, s a körülötte lévő parkban meghallgattuk a vár történetét.

Utunk következő állomása a körösfői templom volt. A templom különlegessége a Rákóczi szőnyeg, melyet a szászfenesi csata után menekülő II. Rákóczi György erdélyi fejedelem ajándékozott a falunak. A török imaszőnyeg ma is megtekinthető.

Innen továbbindultunk Magyarlónára, első éjszakai szállásunkra, ahol kedves, vendégszerető fogadtatásban volt részünk. A hosszú út után jólesett az ízletes, meleg vacsora.

Másnap a korai ébresztő és reggeli után Kolozsvárra indultunk városnéző sétára. Megtekintettük a híres Mátyás király szobrot, elsétáltunk Mátyás király és Bocskai István szülőházához. Innen Tordára indultunk, ahol fantasztikus élményben volt részünk a sóbányában. Lépcsőn és lifttel is lejuthattunk a föld alá, ahol lenyűgöző látvány tárult elénk. A hely mikroklímája hatékony segítség a légúti betegségben szenvedőknek. Kipróbálhattuk a Visszhangok termét is. A Tordai-hasadékban tett túránk során gyönyörű tájakat láthattunk, ezután megérkeztünk Torockóra.

Harmadik napunkat a helyi néprajzi múzeum meglátogatásával indítottuk, majd kemény túra után jutottunk fel a Toroczkay család várába. Innen Nagyenyedre utaztunk tovább, ahol megtekintettük a városvédő kollégiumi diákok emlékművét és a Bethlen kollégiumot. Erdély egyik gyönyörű természeti kincse a Vörös-szakadék, ahol gyönyörű képek születtek. Ismét Torockón töltöttük az éjszakát.

Negyedik napunk a Vajdahunyad váránál kezdődött. A középkori várkastély gyönyörű látványt nyújt, láthattunk lovagtermet és várkápolnát egyaránt. Utunkat Déva vára felé folytattuk. Külön élmény volt, hogy a várhoz siklóval jutottunk fel. Onnan gyönyörű panoráma tárult elénk. Itt felolvastuk a Déva váráról írt balladát. Ezután látogatást tettünk Böjte Csaba testvér által vezetett alapítványnál. A gyermekotthonban átadtuk ajándékunkat, majd egy lány mesélt az itteni életről. Programunkat színesítette a Dédácsi Botanikus Kertben tett látogatásunk. Igazi különlegesség volt a feredőgyógyi vízesés, mert amellett, hogy lélegzetelállítóan gyönyörű, meleg a vize. Utolsó szálláshelyünk Alvincon volt.

Az ötödik napunkat Bethlen Gábor szülőhelyének meglátogatásával kezdtük, ahol egy történelem órán vettünk részt. A máriaradnai templom megtekintése után elmentünk Aradra, ahol történelmünk egyik legszívszorítóbb emlékművét tekintettük meg, majd hazafelé vettük az útirányt.

Bár alaposan elfáradtunk, mégis, Erdélyt a szívünkbe zártuk. Az Erdélyben élő emberekkel és helyszínekkel összeköt a történelmi múlt, jó érzés volt ebbe bepillantást nyerni. A természeti kincsei lenyűgözőek.

Az út során csodás, életreszóló élményeket szereztünk, mert Erdély egyszerűen ELBŰVÖLŐ!
honlapkészítés: dupai