Beolvadnak a Takarékszövetkezetek a Takarékbankba – November 4-5. bankszünnap

2019. október 31-én létrejön az ország ötödik legnagyobb bankja

A takarékszövetkezeti szektor átalakításának legjelentősebb állomásaként 2019. október 31-én tizenegy takarékszövetkezet és két bank egyesül a Takarékbank Zrt-ben. Novembertől a Takarék Csoport egyetlen univerzális kereskedelmi bankja több mint 1,1 millió ügyfelet szolgál ki és az ország legnagyobb fiókhálózatát működteti. A Takarékbank Zrt. mérlegfőösszegét tekintve az ország ötödik legnagyobb pénzintézetévé válik. A jogi egyesüléssel egy időben a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. informatikai rendszerét egyesítik a Takarékbank Zrt. már működő hálózatával, ezért ötnapos informatikai átállás után, 2019. október 31-et követően november 6-án indulnak újra a bank szolgáltatásai, mely az új Takarékbank Zrt. minden fiókját és szolgáltatását érinti.

Korszakos átalakuláson, üzleti és szervezeti megújuláson megy keresztül a Takarék Csoport. A 2010-es évek elején még több mint 120 kisebb-nagyobb takarékból álló integráció 2017 végére 12 regionális takarékszövetkezetben egyesült. 2018. november 30-án a Csoport központi bankjának közgyűlésén a takarékok úgy döntöttek, hogy egyetlen új, ízig-vérig korszerű, országos lefedettségű kereskedelmi bankban egyesülve folytatják tevékenységüket.

A szektor végső integrációjának meghatározó lépéseként 2019. április 30-án létrejött a Takarékbank Zrt. a Mohácsi Takarék Bank Zrt., a Pannon Takarék Bank Zrt., és a B3 TAKARÉK Szövetkezet egyesülésével, átvéve a Takarék Csoport irányító szervezete, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. lakossági és vállalati számlaszerződés-, betét- és hitelállományát is.

Az országos fúzió lezárásaként, 2019. október 31-én egyesül tizenegy takarékszövetkezet – a 3A Takarékszövetkezet, a Békés Takarék Szövetkezet, a CENTRÁL TAKARÉK Szövetkezet, a Dél TAKARÉK Szövetkezet, a Fókusz Takarékszövetkezet, a Hungária Takarék Takarékszövetkezet, a KORONA TAKARÉK Takarékszövetkezet, az M7 TAKARÉK Szövetkezet, a Nyugat Takarék Szövetkezet, a Pátria Takarékszövetkezet és a TISZÁNTÚLI TAKARÉK Takarékszövetkezet –, valamint a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. és a Takarékbank Zrt.

Bár a fenti társaságok cégjogi egyesülése már 2019. október 31-én megtörténik, a Takarékbank Zrt. – egy hosszú hétvége és egy kétnapos bankszünnapot követően –2019. november 6-án kezdi meg működését, ami az egyesülésben érintett fenti társaságok teljes fiókhálózatát érinti. Az átállás alatt, 2019. november 1-jétől november 6-áig nem nyitnak ki a bankfiókok, átmenetileg nem fog működni a netbank és a mobilapplikáció, nem lehet utalásokat kezdeményezni és fogadni. 2019. november 6-án, szerdán ismét kinyitnak a fiókok és akkortól működnek majd újra az elektronikus szolgáltatások, illetve aznap könyvelik le a 2019. október 31-e után érkezett megbízásokat. Ebben az időszakban a bankkártyával rendelkező ügyfeleink az ATM-ekből a 2019. október 31-i záró fedezetük összege erejéig tudják igénybe venni a bankkártyával igénybe vehető szolgáltatásokat. A bank több körben részletesen tájékoztatta az ügyfeleket az átalakulás technikai részleteiről.

Az ügyfeleknek számos előnnyel jár a takarékok és bankok egyesülése. Olyan egységesített, versenyképes termékeket vehetnek igénybe, mint bármely nagy kereskedelmi bankban, a jövőben bevezetendő közös, modern informatikai rendszer pedig egyszerűsíti és gyorsítja a kiszolgálást, így az ügyfelek majd az ország bármely Takarékbank fiókjában intézhetik teljes körűen banki ügyeiket.

Az új Takarékbank Zrt. az országban messze a legnagyobb fiókhálózata révén továbbra is biztosítja a fővárosi és vidéki lakosok, vállalkozások és intézmények korszerű pénzügyi termékekkel való ellátását, hozzájárul az esélyegyenlőség megteremtéséhez és a vidék felzárkóztatásához. Optimálisan ötvözi a takarékszövetkezetek másfél évszázados hagyományait a korszerű, innovatív kereskedelmi banki gyakorlattal. A hazai piac, a helyi igények beható ismerete, a személyes kapcsolatok, az ügyfelekhez való családias hozzáállás optimális arányban ötvöződik az olyan korszerű értékekkel, mint a közösségi bank, az innovatív, elhivatott, szakértő hozzáállás és a hatékonyság.

A Takarékbank Zrt. pénzügyi és nem pénzügyi szolgáltatások egész sorát nyújtja a helyi közösségek és a helyben élő generációk számára – támogatja a közösség érdekeit szolgáló vállalkozásokat, speciális hitel- és megtakarítási termékeket kínál a helyi közösségeknek. Pénzügyi edukációt biztosít, fiókjaikban közösségi tereket hoz létre, támogatja a helyi ökoszisztémák szerveződését és működését, vidéki start-upok indulását.


Bankszünnap 2019. november 4-5.
Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy 2019. november 4-én és 5-én a Takarékbank Zrt. bankszünnapot tart. Felhívjuk figyelmét, hogy bankszámláján 2019. november 6-i szerdai napig a 2019. október 31-én, csütörtöki napon rendelkezésre álló záró fedezet lesz elérhető bankkártyával. Kérjük, hogy a pénzforgalmi megbízások ütemezésénél vegye figyelembe, hogy az első teljes körű kiszolgálást nyújtó banki munkanap 2019. november 6-a, szerda. Informatikai rendszerünk megújítása miatt a Takarék Netbank (Electra Internet Banking) és a Takarék Mobilapp szolgáltatások is szünetelnek 2019. október 31. 19 órától, 2019. november 6. 8 óráig.Háttér:

A hivatalos tájékoztatókon túl, engedje meg a Kedves Olvasó, hogy helyi szemszögből is áttekintsük a mostani és a korábbi eseményeket. Ecser azért is (érzelmileg is) érdekelt a Takarékszövetkezetek átalakulásában, mert az 1960-as években településünkön alakult meg a mostani Pátria Takarékszövetkezet elődje. Az évek folyamán a kis takarékszövetkezet folyamatosan egyesültek. Emlékszünk még a Monori-, Péceli-, Nagykőrösi-, Örkényi-, Dél-Pest megyei-, Takarékszövetkezetekre?

Az egyesülési folyamat után a takarékszövetkezeti vezetés fiókbezárásokról döntött. A Pátria Takarékszövetkezetnél ezek a bezárások három fordulóban zajlottak le. Az első körből Ecser kimaradt, a másodikból az önkormányzat vezetésének közbenjárására hagyták ki. Itt is köszönet illet azokat, akik akkor segítettek. A harmadik körnél nem lehetett már mit tenni, az ecseri fiókot is bezárták.

Ecser mindig támogatta a Takarékszövetkezet működését. A régi, mostani Grassalkovich téri – akkor Szabadság téri – fióknak is biztosított helyet. Amikor új fiókot akart építeni a bank, a településközpontban ajánlott önkormányzati telket, ahol a jelenlegi épületük áll. Itt üzlethelyiségeket, önkormányzati lakásokat kellett lebontani, bérleti díjtól elesve ahhoz, hogy megépülhessen a bankfiók. Ami igen szép épületként díszíti a településközpontot. Az Önkormányzat 2010. után számlavezető bankjának is a Pátria Takarékszövetkezetet választotta, annak érdekében, hogy emelje a helyi fiók forgalmát, nem csekély mennyiségben. Pedig – diplomatikusan fogalmazva – nem feltétlenül kapott magasabb színvonalú szolgáltatást.

Jobb lett volna, ha sikerül az egyesek által támadott várossá nyilvánítási pályázat, hiszen városban lévő fiókokat jellemzően nem zártak be.

Az idők folyamán persze a bankolási szokások is megváltoztak. Míg régen készpénzfelvétel céljából is be kellett menni a bankfiókba, ma már kártyával fizetünk, vagy kivesszük a pénzt a bankautomatából. Ma már sok hitel felvétele is történhet elektronikus úton. Otthonról utalunk interneten keresztül. Ez a jövő útja, kérdés, a Takarékbank jelenlegi –jellemzően az idősebb korosztályból álló - ügyfélköre mennyire tudja ezeket a modern eszközöket kezelni?


Joggal merül fel a kérdés: Mi lesz a Takarékszövetkezeti fiók épületével? Most nem lehet tudni. Azoknak a településvezetőknek, akiknél már régebben zártak be fiókot, nincsenek jó tapasztalataik.


Remélhetőleg a Takarékszövetkezetek átalakulása után versenyképesebb ajánlatokkal tudja megszólítani partnereit a Takarékbank és meg is szólítja.


Útba esik jövet-menet a Takarékszövetkezet szlogen mára már nem érvényes. Majd a jövő eldönti, hogy helyes döntés volt-e a takarékszövetkezeti vezetők részéről annak a piaci előnynek a feladása, hogy ott voltak fiókjaikkal a települések többségében.


A szerkesztő


honlapkészítés: dupai