Egészség hét az Andrássy utcai Óvodában

Elérkezett szeptember utolsó hete, amikor is már harmadik alkalommal szerveztünk programokat az ovisoknak az egészséges életmóddal, táplálkozással, sporttal kapcsolatosan. Hétfőn reggel az óvoda szomszédsága hangos zenére lehetett figyelmes. Bemelegítő zenés, udvari tornával indítottuk el programsorozatunkat. Aki csak tehette, ezen a napon rollerrel, biciklivel, kismotorral érkezett az óvodába, hogy a reggeli torna után együtt „guruljunk” át a sportpályára. Az sem szomorkodott, aki gyalog érkezett; ők a futók táborát erősítették. Köszönjük Ecser közterület fenntartójának, Tibi bácsinak, hogy biztosította az utat számunkra, így mindenki épségben kezdhetett bele a felállított akadálypálya elvégzéséhez. A jó idő lehetővé tette, hogy mielőtt visszaindultunk volna egy közös nagy szaladgálásra és futóversenyre is jutott idő. A fárasztó, de élményekkel teli nap után, minden gyermek megkapta a részvételért járó oklevelét.
A kedd reggelt már nagyon várták ovisaink, hiszen busszal indultunk a Gyömrő határában lévő Almáskertbe, hogy részt vegyünk az almaszüreten. Minden csoport külön-külön indult el a rengeteg kis almafa közt; kóstolgatva, vidáman, gyűjtögetve a szebbnél-szebb piros és sárga almákat. Kimerülve, megrakott ládákkal tértünk vissza az óvodába.
A szerdai nap az almák feldolgozásából állt. Csodálatos illatok járták be az épületet; nem is csoda, hiszen készült itt almakompót, almás pite, gyümölcssaláta, aszalt alma, palacsinta tésztába forgatott sült alma is. A gyermekek nagyon élvezték, hogy az általuk leszedett almákat most újra „viszontláthatják” egy másfajta finomságban.
A csütörtöki nap különleges meglepetéseket tartogatott ovisoknak és a dolgozóknak egyaránt. Abonyi Orsolya dietetikus érkezett hozzánk, s egy interaktív előadás keretében hívta fel a figyelmet a helyes táplálkozásra, az egészséges ételek, a kellő folyadék mennyiség fogyasztására és a vitaminbevitel fontosságára. Nagyon köszönjük, hogy elfoglalt munkája mellett ellátogatott hozzánk és egy derűs, egészséggel teli délelőttöt csempészett be hozzánk! Másik előadónk Kovács Cojocaru Mónika ápolónő volt, aki kicsiknek, majd nagyoknak tartott előadást a helyes kézmosásról, tisztálkodásról, fogmosásról, mindennapi ápoltság jelentőségéről, majd felhívta a gyermekek figyelmét arra, hogy mit csináljanak, ha vészhelyzetet észlelnek. S ezzel azonban még nem ért véget a meglepetések sora…Móni ápolónéni jóvoltából egy „igazi” mentőautó gördült be az udvarunkba, amit az ovisok kikerekedett, csillogó szemekkel néztek. Lehetőségünk adódott, hogy csoportonként kívülről és belülről megvizsgálhassuk ezt a mindennapokban fontos szerepet betöltő, sokszor életet mentő járművet. Búcsúzóul a mentős szakember a szirénát is bekapcsolta nekünk.
Tartalmas hetünk utolsó napja a Mihály napi ünnepkör tevékenységeihez kapcsolódott. Ezen a délelőttön a gyermekek a kukorica morzsolással és a napraforgó veréssel ismerkedhettek meg, s nem utolsó sorban, ezen terményeknek nagy hasznát vettük a délután folyamán. Ebéd előtt azonban még a Gézengúz zenekar őszi koncertjét láthattuk és hallhattuk, ahol is a gyermekek is aktívan részesei lettek az előadásnak. A hét zárásaként minden érdeklődő szülőt, nagyszülőt, hozzátartozót szeretettel várunk Mihály napi barkácsoló délutánunkra. Kreatív óvónénijeink ötletei alapján készült terményekből ragasztott kép(cd tokban), só-liszt gyurma asztali dísz, ajtókopogtató csipkebogyóból,szárított virágból, parafa kép, nyomdázott damaszt is. Amíg a kis kezek szorgoskodtak, addig a dajka nénik egy kis finomsággal kedveskedtek a résztvevőknek, cukkinis sütit, almás sütit és sütőtökös golyócskát kóstolhattak meg. A sütemények elkészítőinek nagyon köszönjük a munkájukat.
Egy élményekkel teli, emlékezetes hetet tudhatunk magunk mögött. Köszönjük az óvodai dolgozók lelkiismeretes munkáját, hiszen mindennél többet ér, hogy a mai napig hallgatjuk óvodásaink emlékeit a „csodajó” egészség hétről.

Nyéki Klára-óvodapedagógus és Lukácsné Vágvölgyi Tünde-óvodatitkárhonlapkészítés: dupai