Nemzeti minősítő gyakorlaton vettek részt ecseri önkéntes tűzoltók

Gyömrőn tartották október 12-én a Járási Mentőcsoportok nemzeti minősítő gyakorlatát, melyen sikeresen megfeleltek az Ecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, így újabb 5 évre megkapták a minősítésüket vízkár-elhárításra.

Ugyan csak gyakorlat volt, ezzel együtt fantasztikus élmény újra-meg újra megtapasztalni, hogy milyen összefogás van önkéntesek között és milyen hatékonyan dolgoznak együtt a cél érdekében - írta a rendezvényről ifj. Méhész Pál elnök.

A Monori és a Ceglédi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a Gyömrői Tőzeges tónál és a Gyömrői Tófürdőnél rendezte meg ezt a gyakorlatot, melyen a dabasi-, a gyáli-, a monori „Kőhíd”-, a vecsési-, a ceglédi „Gerje”-, a nagykátai „Tápió”- és a nagykőrösi „Kőris” járási, illetve a kirendeltségek illetékességi területéhez tartozó települési mentőcsoportok vettek részt, összesen száznegyvenöt fővel.

Az ilyen gyakorlatoknál mindig kidolgozzák azt a feltételezett élethelyzetet, amit meg kell oldani.
Az itteni feltételezés szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a Monori járás területére 2019. október 12-én rendkívüli időjárási viszonyok – viharos, orkán erejű szél, hirtelen nagy mennyiségű csapadék – várhatóak, ezért elrendelik a mentőcsoportok mozgósítását és készenlétbe helyezését. A nagy erejű vihar Gyömrőn fákat csavart ki és nagymennyiségű csapadék hullott a térségben. A védelemvezető elrendeli a megemelkedett vízszint miatt a Gyömrő Tőzeges tó – Halas (18. csatorna) épületekkel veszélyeztetett vonalában az ideiglenes védmű (nyúlgát) építését. Eközben az erdőben a gyermekek eltévedtek. A diákok felkutatásában a katasztrófavédelem segítségét kérik. A vihar következtében a tó közelében lévő három ingatlan lakhatatlanná válik, az odavezető útra nagyméretű fák dőltek, az ott lakók ellátására lakosságvédelmi intézkedésre van szükség. A védekezés közben egy ember a tóba esik, a megkeresésére és kimentéséhez igénybe veszik a búvárok segítségét is.

A gyakorlat célja volt mentőcsoportok tevékenységének – alapvető vízkár-elhárítási és vízi mentési, vezetés-irányítás és logisztika, műszaki mentési – gyakorlat során történő minősítése. Kiemelt célként határozták meg, hogy a feladatok között olyan káreseményt imitáló beavatkozások is történjenek, amelyek a gyakorlatnak otthont adó település javát szolgálják, értékteremtőek a város számára. Ennek megfelelően kitakarításra került a Halas 18. csatorna, valamint veszélyes fák kerültek kivágásra. A jól sikerült gyakorlat követően a mentőcsoportok öt évre újra megszerezték a jogot a káresemények felszámolásában való részvételre.honlapkészítés: dupai