Járásunk lakóit szolgálja az új mentőállomás

Vecsésen épült meg az ország 255-ik és egyben legmodernebb mentőállomása. Térségünk, köztük Ecser lakosainak nagyon fontos volt ez a beruházás. A mentőállomás szolgálatba állásával hamarabb juthatnak segítséghez az ecseri betegek is. Az egy esetkocsit és egy mentőgépjárművet 24 órában üzemeltető állomás a Dózsa György úton újonnan épült Alapellátási Központban kap helyet. Az egészségügyi komplexum ünnepélyes átadása szeptember 6-án, délelőtt 10 órakor volt.

A vendégeket Szlahó Csaba, Vecsés polgármestere köszöntötte, majd beszédet mondott Pogácsás Tibor a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Dr. Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára, Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója és Dr. Szarvas Tibor, a Vecsési Egészségügyi Szolgálat igazgató-főorvosa. Ecser Nagyközséget Gál Zsolt polgármester képviselte.

Az ünnepi műsorban Beleznay Endre, Schlanger András és Darvas Ferenc előadását tekinthették meg az érdeklődők.

Az új egészségügyi alapellátási központ és mentőállomás hosszas előkészítő munka eredményeként jött létre. Már 2006-ban felmerült a Vecsési Mentőállomás létesítése, mivel a Ferihegyi földi Mentőállomás bezárásával a területen az Országos Mentőszolgálat ellátásában fehér folt keletkezett. Ecserre a mentő Gyömrőről, vagy a XVII. kerületből érkezhetett. Az Országos Mentőszolgálat vállalta volna az üzemeltetést, de az állomás létesítésére nem volt forrása. 2013-ban az EU-s Mentőprojektbe sem kerülhetett bele a mentőállomás építése, mert a Központi Régiót ebből a lehetőségből kizárták. Ezek a tények is mutatják, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük az agglomerációs településeknek, amelyeket a szocializmus évei alatt szándékosan nem fejlesztettek, majd az újabb időkben kizárták őket az uniós források java részének hozzáférhetőségéből. Még most is azon dolgoznak a Budapest környéki települések, hogy megteremtsék azokat az infrastrukturális feltételeket, amelyek az ország más részein régen természetesek, és rendelkezésre állnak.

A Kormány 2016. december 22-én döntött az új vecsési alapellátási központ és mentőállomás megépítésének támogatásáról. A város ennek megépítéséhez 400 millió forint állami támogatásban részesült. A beruházás összköltsége elérte az 1 milliárd forintot. Így Vecsés Városa óriási tehet vállalt magára az építkezéshez.

Vecsés új intézménye minden szinten megfelel a modernkori elvárásoknak: klimatizált, hűtése-fűtése hőszivattyúval, megújuló energiával történik, a szigetelésének köszönhetően pedig zéró emissziójú épületnek számít. A zavartalan működését két óra áthidalású szünetmentes tápegység biztosítja.

A mentőállomáshoz saját gépjárműmosó is tartozik. Az ott dolgozók munkáját külön fekete-fehér (tiszta- és szennyezett ruhaváltásra kialakított) férfi-női öltöző, a tartózkodóban televízió, kerámialapos főzőlap és mosogatógép segíti.

Az új alapellátási központ a régi gyermekorvosi- és háziorvosi rendelők, valamint a védőnői szolgálat helyére épült, melyeket 2018-ban bontottak le. Az új intézmény földszintjén több háziorvosi-, gyermekorvosi rendelő, a védőnői szolgálat, valamint a Vecsési Központi ügyelet kap helyet.

A betegirányítást a betegek által kezelt beteghívó rendszer teszi lehetővé, mely az ajtókat is nyitja. A várakozást könnyíti a beteg számára is elérhető WiFi rendszer, klimatizált váró, halk háttérzene lehetőség. A dolgozók kulcsok helyett mágneskártyával közlekednek. A biztonságot a riasztó és tűzjelző rendszer mellett kamerarendszer is segíti. A Központ területén 30 parkolót is kialakítottak, a zöldfelületet automata öntözőrendszer öntözi.

Az emeleten az egészségügyi irattár mellett több szakrendelést is kialakítanak, s a tervek között szerepel a mammográfiai és csontsűrűségvizsgáló rendelések bevezetése is, melyek hiánypótló ellátások lesznek a térségben.

Az új Alapellátási Központ szeptember 9-től áll a betegek rendelkezésére. Az ott praktizáló orvosok változatlan rendelési időben fogadják pácienseiket.

Az új mentőállomás olyan térségben helyezkedik el, ahol dinamikusan nő a lakosság száma. Forgalmas vasútvonalak, autóút, főútvonalak találhatóak a környéken. Mindezek ellenére nyugodt szolgálatot kívánunk a mentősöknek!

honlapkészítés: dupai