Itt a parlagfű kaszálásának következő időszaka

Magyarország Kormánya különösen nagy hangsúlyt fektet a parlagfű elleni védekezésre, a parlagfű fertőzöttség visszaszorítására és a megelőzésre.
A parlagfű kaszálásának következő javasolt időszaka 2019. augusztus 26-30.
A kaszálás optimális időpontjának, a megfelelő vágási magasságnak, gyakoriságnak a meghatározása nagyon fontos. A helytelen időben és módon elvégzett művelet fokozott oldalhajtás képződést indukál, ami nagyobb biomassza produkciót és magasabb pollenszámot eredményez, mintha nem került volna kaszálásra. A kaszálás során nem szabad túl alacsonyan, "a talajt mintegy felszántva" kaszálni, mert az a további parlagfű magvak csírázását eredményezheti, és az eredeti növénytakaró parlagfű elnyomó hatását is csökkenti.

Az Ecseri Polgármesteri Hivatal közterület-felügyelője több száz ellenőrzést végzett az elmúlt hónapokban. Az ellenőrzéseknél inkább a más gyomnövények, mint a parlagfű jelenléte volt megfigyelhető. A szükséges hatósági eljárásokat lefolytattuk és folytatjuk. Gazos, gyomos ingatlanoknál bírságokat is vetettünk ki. Ezek közül a határidőre meg nem fizetetteket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal behajtotta.

Vannak olyan ingatlanok, amelyek tulajdonosa sajnálatos módon elhunyt. Felhívom az örökség várományosainak figyelmét, hogy a telek gyommentesítéséről gondoskodniuk kell! Értelmezésem szerint ez akkor is így van, ha a hagyatékátadó végzés még nem jogerős, vagy pert indítottak a bíróságon a hagyaték ügyében. Az ő érdekük is a ház és a hozzá tartozó telek rendben tartása, ha ők maguk fogják használni, de akkor is, ha értékesítik.

Jó tudni, hogy nemcsak az ingatlan határvonalain belül, hanem az úttest széléig van az ingatlan használónak kötelezettsége.

Külterületi ingatlanok parlagfű fertőzöttsége esetében az ingatlanügyi hatóság által a helyszínen felvett jegyzőkönyv alapján a növény és talajvédelmi hatóság az eljáró szerv, míg belterületen a jegyző. Ha bizonytalanok, hogy melyik ingatlan a külterületi, akkor a Polgármesteri Hivatalban ebben tudunk segíteni. A más hatóság hatáskörébe tartozó ügyeket áttesszük az arra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervezetnek.

Azok a telektulajdonosok, akik más településen laknak, rendszeresen keressék fel ingatlanukat, és szemrevételezzék azt, vagy bízzanak meg valakit a gyommentesítéssel!

Kérem további szíves együttműködésüket!

Barta Zoltán
jegyző

Korábbi cikkünk a témáról itt olvasható:

www.ecser.hu/aktualis/anyag.php?id=7610


honlapkészítés: dupai