Régi és új elemek a néprajzi táborban

Immár negyedik alkalommal pályázott sikeresen a Zöld koszorú Hagyományőrző Kör néprajzi-népismereti tábor szervezésére. Ebben újdonság volt az, hogy a tervezetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-hez kellett benyújtani. Változatlan maradt azonban a kiírás célja: a nappali tagozatos általános iskolai tanulók nemzetiségi népismeretének fejlesztése, az anyaországgal kapcsolatos történelmi, földrajzi, néprajzi ismeretek bővítése.
Az előző évekhez hasonlóan elsősorban azoknak a diákoknak a részvételére számítottunk, akik a tanév során részt vettek a honismereti szakkör foglalkozásain, így ismerkedtek meg Ecser múltjával és jelenével. A tábor időpontja és helyszíne is a megszokott volt: június utolsó hetét töltöttük Szlovákiában. Szállásunk Ürményben (Mojmírovce) volt. Ez a település gróf Grassalkovich Antal szülőhelye. Róla községünk újratelepítése és a templomépítés kapcsán számtalanszor beszéltünk a tanév során. Ezért, amikor felkerestük szülőházát, már sok mindent tudtunk a nagy mecénásról. Szokásos programjaink között az idén is helyet kapott a nyitrai és révkomáromi városnézés, a pozsonyi kirándulás sétával és a nevezetességek felkeresésével, valamint látogatás Cabaj-Cáporra. A testvérközségben ezúttal a Cabaji településrész alapiskolájába látogattunk. A vendéglátó gyerekekkel közösen elkészítettünk egy szlovák-magyar kisszótárt, majd mindenki tervezhetett egy pólót magának.
Új esemény volt a tábor ideje alatt Bajmóc (Bojnice) felfedezése. A kisváros a Nyitra folyó jobb partján fekszik, a trencséni kerület része. Legfőbb nevezetessége, a Loire menti francia várkastélyok mintájára átalakított egykori vára, mely egy ősparkkal övezett domb tetején helyezkedik el. A kastéllyal szemben, annak parkjában található Szlovákia legrégebbi és leglátogatottabb állatkertje, melyet a gyerekek kisebb csoportokban ismerhettek meg.
Bízom benne, hogy a tábor öt napja alatt a gyerekek meglévő történelmi és helytörténeti ismeretei új információkkal gazdagodtak és anyanyelvi környezetben nyelvi kompetenciáik is fejlődtek.

Jármai Ildikó


Együtt dolgoznak a gyerekek

Elkészült a szótár

Foglalkozás a Cabaji Iskolában

A pozsonyi várban - pihenés az árnyékban

Kilátás Pozsonyra

A pozsonyi főtéren

Bajmóc

A Nyitrai Vár meglátogatása

Gróf Grassalkovich Antal szülőháza előtt Ürményben

Jókai Mór szobra előtt Révkomáromban

honlapkészítés: dupai